Egészség

Rossz párkapcsolat is okozhat magas vérnyomást

Magas a vérnyomásod? Könnyen lehet, hogy párkapcsolatod áll a probléma hátterében. Egy vadonatúj kutatás legalábbis ezt igazolta.

Ha hibáztattad valaha is a párodat, mert felnyomja benned a pumpát, egy tanulmány eredménye szerint úgy tűnik, igazad volt. A szakértők bizonyították, hogy a boldogtalan párkapcsolatra a stressz erősen rányomja a bélyegét, amely ezzel együtt a magas vérnyomás okozója is lehet.

Egy új kutatás szerint azoknál a férfiaknál, akik érzékenyebben reagálnak feleségük stressz-szintjére, az negatívan hat az egészségi állapotukra is. Korábbi tanulmányok a stresszt és a rossz párkapcsolatot hozták összefüggésbe a magas vérnyomás kialakulásával és a halálozás lehetőségével, ez az új vizsgálat azonban ennél tovább ment.

Rossz párkapcsolat is okozhat magas vérnyomást

A Michigani Egyetem kutatócsoportja azt vizsgálta, hogy a negatív párkapcsolatból származó stressz hogyan befolyásolja a házaspár tagjait. A csoport vezetője szerint eredményeik azt igazolták, valóban van összefüggés a stressz hatása és a negatív minőségű párkapcsolat között. A legkülönösebb felismerés az volt, hogy ha a férjek érzékenyebben reagálnak feleségük stresszes állapotára, az a házasságukra is negatívabb hatást gyakorol. A kutatók azt gondolták, a férjek megértőbbek a feleségüket érő stresszel kapcsolatosan, az eredmények azonban egészen mást igazoltak.

A vizsgálat idején a párok vérnyomását műszerrel mérték a kutatók, azt tesztelték, milyen hatást gyakorol az egyén vérnyomására a másik fél stresszes állapota. Azt is megnézték, vajon mutatnak-e a műszerek különbséget a nők és a férfiak között.

A vizsgálat során több mint ezerháromszáz házas és együtt élő párt vizsgáltak meg. Az eredmények azt jelezték, jóval több az összefüggés a házasság és az egészségi állapot között, mint azt korábban sejtették. A legfontosabb mégis az, hogy a férjek vérnyomására jóval erősebben hat feleségük érzelmi állapota, és ez a párkapcsolat minőségére is rányomja a bélyegét.

További cikkek párkapcsolat témákban az NLC-n:

Forrás: Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top