Egészség

A gyerekként elszenvedett stressz komoly betegségeket okozhat felnőttkorban

A stresszes gyerekkor egy életre rányomhatja a bélyegét az ember egészségi állapotára – állapították meg harvardi kutatók.

A gyerekként, például anyagi bizonytalanság, szociális kölcsönhatások vagy épp egy szeretett személy elvesztése miatt elszenvedett stressz súlyos betegségeket okozhat felnőttkorban még akkor is, ha felnőttként már nem élünk stresszes életet állítja egy friss tanulmány, mely a Journal of the American College of Cardiology című szaklapban jelent meg.

A harvardi kutatók egy olyan tanulmány eredményeit elemezték, mely 17 000, 1958-ban, ugyanazon a héten született brit állampolgár egészségi- és lelkiállapotát, táplálkozási szokásait és életmódját dokumentálta,  7, 11, 16, 23, 33, 42, 46, 50 és 55 éves korukban. Arra jutottak, hogy azoknál a személyeknél, akik gyerekként rendszeres stresszt éltek át, felnőttkorukban nagyobb valószínűséggel alakultak ki krónikus betegségek, például szívbetegség vagy cukorbetegség.

Forrás: npr.org

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top