Egészség

A vörös hús után ebbe fogunk belehalni

Az egész világ felkapta a fejét, amikor a Világegészségügyi Szervezet, a WHO bejelentette, hogy legfrissebb kutatásai alapján a vörös húsok, illetve a feldolgozott húsok rákkeltőek. Még mielőtt valaki lángszóróval nekimenne a kamrának, hogy az ilyen termékeket kiirtsa az otthonából, mi azt javasoljuk, először vegyen egy mély levegőt, aztán olvassa végig, hogy még milyen dolgokról mondta ki a tudomány, hogy – feltehetően – rákkeltőek.

A spejz felperzselését már csak azért sem ajánljuk egyébként, mert a füst például jóval rákkeltőbb lehet, mint egy-egy szendvicsnyi kolbász vagy szalámi. A vörös hús és a feldolgozott hús tematikája egyébként népszerű téma, sokan magát az Antikrisztust látják egy szép oldalszalonnában, vagy egy rúd szalámi nyáltermelést beindító vágásfelületén. Persze a vörös húsról elég szilárdan tartja magát a nézet, hogy az is a sátán műve, mivel növekedési hormonnal és antibiotikummal tolják tele. Ehhez képest az NLCafénak nyilatkozó dr. Michael Mosley kutatásai során rámutatott, ez korántsem igaz, legalábbis Európában nem. Az USA esetében más a helyzet, más a szabályozás, így az ott elvégzett kutatások is más eredményeket hoznak.

Egyébként Mosley is megjegyzi, hogy a fő problémát amúgy is a feldolgozott húsok okozzák – ez a WHO kutatásából is kitűnik –, mivel ott a feldolgozás során használt adalékanyagokkal (is) lehet probléma. A lényeg valójában – amit a WHO is megemlít – tehát az volna, hogy nem kell megijedni, hanem azt kell csinálni, amit eddig is csinált minden olyan ember, aki alapvetően normális keretek között éli az életét: mértékkel kell mindent fogyasztani, változatosan, sok mozgással és egészséges életmóddal kiegészítve. A húst pedig nem érdemes elfelejteni, mivel a húsokban – igen, a vörös húsban is – rendkívül értékes tápanyagok találhatóak, amiről kár lenne lemondani.

Most, hogy ezen túlestünk, lássuk, milyen dolgokról mondta már a tudomány, hogy attól bizony mind meghalunk – hogy aztán később bebizonyosodjon, hogy ez nem így van.

A sebesség

Amikor 1926-ban megépítették a Sunbeam 1000 HP Mystery nevű versenyautót, akadtak, akik megijedtek és rosszallóan csóválták a fejüket. Ez a piros villám arról volt nevezetes, hogy elsőként lépte át a 200 kilométeres óránkénti sebességet. Ez persze ijesztő volt a kor embere számára, és felvetődött, hogy bizony ez a féktelen száguldás akár az egészségre is káros lehet. Vizsgálták is a tudós doktorok, hogy aztán bebizonyosodjon, hogy ez csak akkor okozhat problémát, ha valaki az öt elkerülendő autóvezető-típus egyikéhez tartozik.

Nem rákkeltő a száguldozás (Fotó: Wikipedia)
Nem rákkeltő a száguldozás – fotó: Wikipedia

A mikrohullám

Meglepő, de a mikrohullámú sütők technológiájának alapjaira már 1945-ben felfigyeltek. Ma is rengeteg háztartásban megtalálhatóak ezek az eszközök, amelyekkel egy-két perc alatt bárki felmelegítheti az ebédjét. Az egészségtudatos ismerősök persze ingatják a fejüket, hiszen a titokzatos, láthatatlan hullámokkal (itt kérdezem csendben, hogy az amúgy láthatatlan hővel mi a helyzet?) az étel molekuláit birizgáljuk, az tehát sárkányfog-vetemény, abból kisarjad a végromlás, és elpusztít majd minket, de legalábbis a Herendi levesestányérból les ránk. Valahol még azt is olvastam, hogy a mikrohullám – szó szerinti idézet következik – eltöri a víz DNS-ét. Veszélyes dolgok ezek! Ja nem. Aki azzal érvel, hogy a mikrohullámú sütő mellett állva majd jól besugároz minket is ez az ördögi masina, annak azt javaslom, ismerkedjen meg közelebbről a Faraday-kalitkával.

A wifi

Az, hogy a mobil rákot okoz, már annyira kilencvenes évek, hogy ne is vesztegessünk rá túl sok szót (egyébként azok kedvéért, akik gyanakodva méregetik a mobiljukat: egy tavaly nyilvánosságra hozott, mintegy 5,1 milliárd forintnak megfelelő fonttal megtámogatott, 11 évig tartó kutatás kimondta, hogy nem okoz rákot a használatuk). Szóval, vissza a wifihez, hiszen ma már egy tisztességes fogkefét sem adnak el, ha abban nincs vezeték nélküli internetkapcsolat. Persze az elektroszmogtól rettegők éjszakára ki is kapcsolják a wifis routert, nehogy a Wikipedia valamelyik szócikke, vagy egy cicás gif átsuhanjon a testükön alvás közben, hogy ott aztán ki tudja, milyen bajt okozzon. Megnyugtatásul közlöm, hogy hiába kapcsolják ki az otthoni wifit, ha a szomszédból egyébként simán átjön a jel, márpedig ez a wifi által használt 2,4 gigahertzes frekvencia esetében megesik. Szóval egész nap wifihullámokban fürdünk, de ezek szerencsére úgy hatolnak át a testünkön, hogy észre sem vesszük – hasonló módon egyébként az űrből érkező kozmikus sugárzással, illetve az úgynevezett háttérsugárzással együtt. Ettől sem lesz nagyobb bajunk, mint attól, ha az autóban hallgatjuk a rádiót.

Elektromosság

Belegondolva, mégis ugorjunk vissza a mobilok és wifiantennák kora elé, amikor a távvezetékek közelsége miatt aggódtak az emberek. A helyzet az, hogy az eddig elvégzett kutatások kevés, illetve legfeljebb közvetett kapcsolatot találtak a távvezetékek közelsége és a különféle daganatos megbetegedések – például leukémia vagy agytumor – között. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy az ilyen területeken élők sokszor alacsonyabb jövedelmű, rosszabb oktatási hátterű családok, ahol más tényezők – helytelen táplálkozás, higiénia stb. – is állhatnak a háttérben.

Orális szex

Az ide kívánkozó szóvicceket hagyjuk, viszont jó hírünk van: a hír nem igaz. A Johns Hopkins amerikai egyetem kutatásai szerint ugyanis a HPV-fertőzéssel összefüggő száj- és garatrák nem adható tovább orális szex során. Persze ebben az esetben a HPV-fertőzés, mint olyan, éppen elég riasztó, de tény, hogy ez a néhány éve felröppent hír csupán tévhit volt. Akárcsak a női orgazmust előidéző gombák. A lényeg tehát az, hogy a vörös hús rákkeltő hatásáról szóló hírek hallatán először érdemes megbízható forrásból tájékozódni és csak aztán megijedni. Addig is pedig érdemes kiegyensúlyozott, egészséges életmódot folytatni, abból nem lehet baj.

További cikkek a húsfogyasztásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top