Egészség

Előbb serdülnek az elhízott lányok

Az idő előtti érés növeli a magas vérnyomás, valamint a mell- és a petefészekrák kockázatát.

Azoknak a lányoknak, akiknek magas a testtömegindexük, akár egy évvel korábban is elkezdhet nőni a mellük, mint vékonyabb kortársaiknak. A kislányok korai nemi érése fontos lélektani, lelki és társadalmi következményekkel jár, ezért ezeknél a gyerekeknél többféle probléma: önbizalomhiány, depresszió, iskolai kudarc és visszahúzódó magatartás kockázata is fennáll – magyarázta Frank Biro, a Cincinnati Gyermekkórház serdülőkkel foglalkozó részlegének orvosa. Az idő előtti érés (melyet akár bizonyos élelmiszerek is okozhatnak) emellett növeli az elhízás, a magas vérnyomás, illetve többféle daganat, köztük a mell- és a petefészekrák rizikóját.

A kutatók San Francisco, Cincinnati és New York térségének klinikáin 1239 kislányt vizsgáltak meg, hogy megállapítsák, mikor kezdenek serdülni. A résztvevők a kutatás kezdetén 6-8 évesek voltak, és 2004-2011 között rendszeresen megvizsgálták őket. Gondosan követték a mellük növekedését és testtömegindexük alakulását.

Azoknak a kislányoknak, akiknek átlagos vagy az alatti volt a testtömegindexük, átlagosan tízévesen kezdett nőni a mellük, míg a magasabb BMI-jű kortársaiké már akár nyolc és félévesen is. A kutatók a jelenséget azzal magyarázzák, hogy a túlsúly azt “hitetheti el” a szervezettel, hogy elég energiával és egyéb erőforrással rendelkezik a serdülés elindítására – még ha csak egy nyolcéves kislányról van is szó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top