Egészség

Az AIDS elleni világnap: már majdnem legyőzte az emberiség a HIV vírust

Az AIDS világnapján öntsünk tiszta vizet a pohárba: mikor, hol, hogyan jelent meg a HIV vírus, ami világméretű krízist hozott az emberek számára, alig 30 év alatt 30 millió áldozatot követelve. Szerencsére mára már látszik a fény az alagút végén, a mostani kezelésekkel teljes, hosszú életet is élhetnek HIV-fertőzéssel a betegek.
  • Az AIDS a HIV vírus által előidézett tünetegyüttes. Ez a vírus az immunrendszer sejtjeit pusztítja, ami fogékonyabbá teszi a betegeket olyan fertőzésekre, daganatos megbetegedésekre, amelyek halálossá válnak számukra. A HIV vírus szexuális úton (orálisan is), vérátömlesztéssel, fertőzött tűvel, éles eszközökkel terjed. A fertőzés megtörténhet anya és gyermeke között is a terhesség, szülés és szoptatás során.
  • A WHO felmérései szerint 36,9 millió ember fertőzött ma HIV vírussal a világban. Becsült átlag ez a szám, 34,3-41,4 millió ember közé teszik a 2014-es adatok alapján a HIV-fertőzöttek számát, közülük 2,6 millió a gyermek korú. Ebből a 36,9 millió emberből 2 millióan fertőződtek meg csak 2014-ben. Eddig nagyjából 34 millióan haltak meg, tavaly 1,2 millióan.
Különbséget kell tennünk a HIV fertőzés és az AIDS között. A HIV pozitív személy a fertőzést néhány héttel követő 4-5 napos rosszulléttől eltekintve lényegében nem beteg, a fertőzést évek múlva követi a védekezőrendszer teljes leromlása az úgynevezett szerzett immunhiányos állapot, az AIDS.
 
Az AIDS elleni világnap: már majdnem legyőzte-e az emberiség a HIV vírust

Vannak példák a gyógyulásra

A HIV vírus elleni küzdelem egyre sikeresebb, reményt keltő történeteket osztanak meg velünk az orvosok. Híressé vált Timothy Brown esete, aki egy évtizede már HIV-fertőzött volt, mikor leukémiát diagnosztizáltak nála, ami miatt csontvelő-átültetést végeztek rajta. A csontvelő, amit kapott, egy ritka genetikai mutációt tartalmazott, ennek tulajdonították, hogy a műtét után eltűnt a szervezetéből a HIV vírus. A csontvelő-átültetés azonban rendkívül veszélyes, így nagy tömegeket nem lehet neki alávetni.

Valószínűleg senki sem teljesen immunis igazából az AIDS-re, de tény, hogy vannak olyan emberek, akiknek a szervezetében erősebb az ellenállás a HIV vírussal szemben. A tudósok azt találták, hogy ezeknél az embereknél – háromszáz közül egynél – a Thimoty Brown-esetnél felfedezett génmutáció áll a védettség hátterében. Ezt a génvariánst vizsgálva remélik, hogy közelebb jutnak a vakcina kifejlesztéséhez.

Gyógymód nincs, biztató gyógyszerek vannak

Egy másik sikertörténet szerint egy baba gyógyult meg, aki HIV fertőzött anyától HIV vírussal a szervezetében született. A babát antiretrovirális gyógyszerekkel (ART) kezelték a születése után, és az azóta eltelt 3 évben nyoma sincs benne a HIV vírusnak.

Az eredmények tehát biztatóak, ahogy a WHO is nemrég megfogalmazta: minden HIV fertőzöttnek ART kezelésre lenne szüksége, mivel a gyógyszerek a vírus elszaporodását akadályozzák meg, és bár nem gyógyítják a fertőzést, de megállítják a terjedését, így az immunrendszer sokkal hatékonyabban meg tud birkózni a fertőzésekkel, tovább élhetnek a betegek, és 96 százalékkal lecsökken a vírus átadásának esélye is. Ahogy a WHO írja, ha egy 20 éves HIV-fertőzöttet a korai stádiumban elkezdenek kezelni antiretrovirális gyógyszerekkel, akkor akár 77 éves koráig is élhet szervezetében a vírussal. Gyógymód még nincs, de segítség már van. 2015-re már 15 millió HIV vírussal fertőzött beteg kapta meg ezt a kezelést.

A legkorábbi esetek

Az első AIDS esetet Kinshasában, Kongó fővárosában jegyezték fel 1959-ben. A következő évtizedben ért el Amerikába, ahol 1969-ben egy tinédzser, Robert Rayford halt meg AIDS-ben, Missouriban. A feltételezések szerint férfi prostituáltként kereste a kenyerét, így fertőződött meg a vírussal. 1977-re az AIDS elérte Európát, itt egy norvég tengerész, Arvid Noe az első ismert áldozat.

Zéró páciensként, azaz a legelső HIV vírussal fertőzött emberként Gaëtan Dugas híresült el, a francia-kanadai homoszexuális steward, aki repülőútjai során több száz férfival létesített szexuális kapcsolatot. Bár Gaëtan Dugas valóban HIV-fertőzött volt, nem ő volt a zéró páciens, hiszen már előtte diagnosztizálták a kórt Robert Rayfordnál. A legújabb feltételezések szerint ismeretlen bevándorló vitte Amerikába Haitiről, ahová Afrikából került 1966 körül. Kétségtelen azonban, hogy nagyon sok fertőzés volt visszavezethető Dugashoz, ami bizonyítja, szerepe volt abban, hogy a fertőzés gyorsabban terjedjen.

Nem kíméli a hírességeket sem

A legújabb hírek szerint Charlie Sheen megfertőződött a HIV vírussal, amin felhördült a világ. Előtte is sok híresség esett áldozatul az AIDS-nek, olyan nagy tehetségek, mint Arthur Ashe tenisz csillag vagy Freddy Mercury, a Queen frontembere.

A legtöbben vérátömlesztéssel kapták el a kórt, nem pedig a szexuális életük miatt. Így esett áldozatul a fertőzésnek Isaac Asimov, a nagy sci-fi író, aki egy bypass műtét során kapott fertőzött vért. Talán a leghíresebb közülük Magic Johnson, akit már több mint 20 éve HIV-pozitív, de a mai napig teljesen egészségesnek tűnik. Az összeesküvés-elméletek gyártói szerint azért van ilyen jól, mert megengedheti magának a kísérleti gyógyszereket.

A Geoffrey Bowers eset

1984-ben egy Geoffrey Bowers nevű ügyvéd a világ egyik legnagyobb cégénél, a Baker&McKenzie-nél talált munkát, ám nem sokkal ezután az AIDS tünetei jöttek ki rajta, köztük a Kaposi-szarkóma is. Bár a főnökei elégedettek voltak a munkájával, Bowerst mégis elbocsátották, ami miatt ő a New York-i emberi jogi szervezethez fordult, mert egyértelműen a betegsége miatt rúgták ki. Bowers esete az első az AIDS miatti diszkrimináció perei közül a jog történelmében. Az ügyet 6 évig tárgyalták, míg a végén a cég köteles volt 500.000 dollár kártérítést fizetni, ezen felül pedig Bowers 6 éves fizetését is ki kellett csengetniük.

Geoffrey Bowers is afféle sztár lett, mivel a története vált a Philadelphia film alapjául, ahol Tom Hanks személyesítette meg az ügyvédet. A színész nagyon komolyan vette a feladatot, az addigra már elhunyt Bowers családjával is többször találkozott, hogy minél pontosabb képet kapjon az ügyvéd esetéről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top