Egészség

Ne legyen sms-nyakad!

Miközben az sms-ezés szép csendben kimegy a divatból, átadva a helyét az egyéb, internetes alapon működő üzenetküldő appoknak, a róla elnevezett szindróma, az "sms-nyak" az okostelefonok térhódításával egyre többeket érint.

Az sms-nyak elnevezés egy ausztrál orvostól, James Cartertől származik, és olyan gerincdeformitásokat illetnek vele, melyet a a tabletezés, okostelefonozás, sms-ezés okoz. A tények riasztóak: egy nemrégiben megjelent, a Surgical Technology International által publikált tanulmány szerint a mai ember átlagosan 2-4 órát tölt az okostelefonja, illetve egyéb okos eszköze fölé hajolva, ami gyors fejszámolás után évente 700-1400 órát jelent.

Mindez óriási terhelést jelent a gerinc nyaki szakaszának, gondoljuk végig, egy átlagos emberi fej súlya 4,5-5,5 kg, az ábra pedig azt mutatja, hogy a fej előredöntésével mennyivel nő a terhelése a jelzett szakasznak:

Ne legyen SMS-nyakad!

A folytatásért kattints a Jóga egyszerűen caféblogra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top