Eszünk ágában sincs senkit arra biztatni, hogy pont karácsonykor fogyókúrázzon, hiszen ez az ünnep a finom ételekről is szól amellett, hogy szeretjük egymást, és ajándékokat halmozunk a fa alá. Úgyhogy egyen csak mindenki jókat. Épp az a jó ezekben a menükben, hogy már csak a recepteket olvasva is összefut a szánkban a nyál, nem nélkülözik a karácsonykor jellemző ízeket és jól is lakhatunk velük, csak közben nem hizlalnak annyira, mint a hagyományos karácsonyi ételek.
Tormás-mézes csirkés menü
Olasz halleves
Hozzávalók:
- 1 kg filézett, keményebb húsú halacska ujjnyi darabokra vágva (tőkehalfilé, lazac, tengeri süllő)
- 1 zellerszár
- 1 vöröshagyma
- 1 sárgarépa
- 2 gerezd finomra vágott fokhagyma
- 2 marék finomra vágott friss fűszer (bazsalikom, oregánó, zsálya)
- 1 doboz 400 g-os daraboltparadicsom-konzerv
- 1 liter forró víz
- olívaolaj
- só, bors
A vöröshagymát, a zellert, a répát, a fokhagymát a lehető legapróbbra szeleteljük. Az olívaolajat forró lábasba öntjük, és megpároljuk rajta a zöldségeket. Ha a zöldségek megpuhultak, mehet a paradicsomkonzerv.
A recept folytatásáért kattints ide.
Egészben sült tormás-mézes csirke, vele sült zöldségekkel
Hozzávalók:
- 1 jóltartott tanyasi csirke
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 1 közepes cukkini
- 20 dkg brokkoli
- 2 fej közepes lilahagyma
- 5 ek. méz
- 2 ek torma
- 15 szem rózsabors
- 4 gerezd fokhagyma
- 0, 5 kg szilva
Töltelék: Felezzük meg a szilvák 3/4 részét, magozzuk ki és rakjuk tálba. Adjunk hozzá 1 evőkanál mézet, szórjuk meg pár csipet sóval és egy csipet rózsaborssal. Pác: Rakjuk tálba a maradék mézet, a tormát, a rózsaborsot és a sót. Keverjük alaposan össze és majd kenjük meg a felével alaposan a csirkét.
A recept folytatásáért kattints ide.
Reform csokitorta
Hozzávalók
- 10 dkg holland kakaópor
- 5 dkg kókuszliszt
- 5 dkg tápiókaliszt
- fél tk. szódabikarbóna
- negyed tk. só
- 5 tojás
- 2,5 dl cukormentes almalé (legjobb a frissen préselt)
- 4 ek. méz
- 4 ek. kókuszolaj
- fél tk. vaníliaaroma
Melegítsd elő a sütőt 170 fokra. Keverd el egymással a kakaóport, a kókuszlisztet, a tápiókalisztet, a szódabikarbónát és a sót. Egy másik tálban közepes sebességen mixeld össze a tojást, az almalevet, a mézet és a vanília aromát, végül a kókuszolajat is add hozzá. A turmixgép segítségével apránként add hozzá a száraz hozzávalókat a tojásos keverékhez.
A recept folytatásáért kattints ide.
Töltött sült halas menü
Vöröslencse-leves
Hozzávalók 6 főre:
- 1,25 l zöldségalaplé
- 22 dkg vörös lencse
- 30 dkg vöröshagyma, felvágva
- 45 dkg krumpli, felvágva
- 8 gerezd fokhagyma, meghámozva, egészben
- 1 ek. repceolaj
- 2 ek. római kömény
- fél tk. kurkuma
- 1 tk. só
- 80 g friss koriander, felvágva
- 3 ek frissen facsart citromlé
- só, bors, tejföl
Egy nagy lábasban feltesszük a zöldségalaplevet, a vörös lencsét, a hagymát, a krumplit és a fokhagymát. Lefedve főzzük, amíg felforr. Lejjebb vesszük a hőfokot és tovább főzzük, amíg a lencse és a zöldségek megpuhulnak (15-20 perc). Ha ez megtörtént, levesszük a tűzről a lábast, és félretesszük.
A recept folytatásáért kattints ide.
Fűszerekkel töltött sült barramundi
Hozzávalók:
- 2 közepes méretű barramundi
- só, frissen őrölt bors
- 1 csokor petrezselyem
- 4 kis gerezd fokhagyma
- 2 tk édesköménymag
- ½ citrom
- 4 dkg vaj vagy 4 ek szűz olívaolaj
- 0,5 dl száraz fehérbor
A körethez:
- 1 fej brokkoli
- 3 dkg vaj
- 3 nagy gerezd fokhagyma, csíkokra vágva
- 1 tk. reszelt citromhéj
A barramundi vagy másik nevén ausztrál sügér, e távoli kontinens legnépszerűbb hala. Nagyon finom, süllőre emlékeztető, omlós, fehér húsa van. Az utóbbi években Magyarországon is tenyésztik, így az itt kapható barramundi hazai termék. A citromos-vajas brokkoli nagyon jól illik hozzá köretnek. A halakat lepikkelyezzük, amikor már mindkét oldalukon szép sima, pikkelymentes a bőrük, akkor kívül-belül bedörzsöljük őket sóval és borssal, és a hasüregükbe teszünk friss petrezselymet, 2-2 gerezd fokhagymát, 1-1 teáskanál édesköménymagot, és 1-1 karika citromot.
A recept folytatásáért kattints ide.
Paleo somlói
Hozzávalók
A tésztához:
- 6 tojás
- 5 ek. eririt
- 6 ek. mandulaliszt
- 1 ek. kakaópor
- 1 csipet só
A vaníliás krémhez:
- 3 dl kókusztejszín
- 1 dl víz
- 1-2 ek. eritrit
- 1 rúd vanília
- 4 tojássárgája
- 2 púpos ek. tápiókakeményítő
Alapöntet:
- 1 nagy narancs kifacsart leve
- fél üvegcse rumaroma
- 50 g mazsola
A narancs levét kifacsarjuk, összekeverjük a rummal, és a mazsolákat beáztatjuk. Nagyon finom illata van, teljesen karácsonyi hangulat lesz tőle. A sütőt 150 fokra előmelegítjük. A piskótát elkészítjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét az eritrit egy részével és a sóval kemény habbá verjük. A sárgákat a maradék eritrittel kikeverjük, beledolgozzuk a mandulalisztet, majd a kemény habot óvatosan beleforgatjuk.
A recept folytatásáért kattints ide.
Pikáns töltött káposztás menü
Zellerkrémleves zellercsipsszel
Hozzávalók 4 adaghoz:
- ízesítéshez só
- 1 db vöröshagyma
- ízesítéshez őrölt bors
- 4 ek. olívaolaj
- 1 l víz
- 30 dkg burgonya
- fél db citrom leve
- 40 dkg zellergumó
- 1 tk. őrölt római kömény
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. A zellergumókat és a burgonyát is megtisztítjuk, megmossuk. A zellergumóból 8 vékony szeletet vágunk, olajjal vékonyan megkenjük és 180 fokon megsütjük a chipseket. A maradék zellergumót és a burgonyát felkockázzuk.
A recept folytatásáért kattints ide.
Pikáns töltött káposzta
Hozzávalók:
- 1 fej kisebb savanyú káposzta fej – vagy levélből: 32 levél
- 1kg savanyú káposzta
Töltelék:
- 1 kg darált sertés hús, 32 db töltött káposztához elég 1 tojás
- 1 fej hagyma apróra vágva
- ¾ bögre barna rizs
- kakukkfű, csombor, vegeta, fekete bors, kapor, őrölt kömény, majoranna, 1 gerezd fokhagyma átnyomva, pici csilipehely – ízlés szerint
Az oldalast – nem füstöltet – fűszerezzük: só, bors, kakukkfű, majoránna, kömény és háromnegyedig elősütjük. A szalonnát is kakastarélyszerűen bevagdostam és háromnegyedig elősütjük egy serpenyőbe. Ha kész tegyük félre, mindkettőt. Majd ezt fogjuk a rétegezés közé tenni. A füstölt oldalast vagy csülköt tegyük fel főni, ha puha hagyjuk a főző vízébe kihűlni.
A recept folytatásáért kattints ide.
Kókuszos körtekrém málnával
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg túró
- 2 db (leturmixolva) körte
- fél db citrom leve
- 4 ek. kókuszreszelék
- 5 ek. xilit
- 25 dkg mascarpone
- 4 ek. (vágott) pisztácia
- 30 dkg fagyasztott málna
A túrót a mascarponéval összedolgozzuk, a kókuszreszeléket és a körteturmixot belekeverjük, a citrommal ízesítjük. A málnát a xilittel összeforraljuk és lobogva főzzük 10 percig. Néha megkeverjük, hogy ne tapadjon le.
A recept folytatásáért kattints ide.