Egészség

Már 781 orvos támogatja a hálapénz elleni kezdeményezést

Egyre több orvos csatlakozik az egészségügy javítását szolgáló módosításokhoz, újabb levelet írtak a minisztériumnak, és továbbra is várják a lakosság segítségét a hálapénz megszüntetésével kapcsolatosan.

Decemberben 64 orvos írt nyílt levelet, amely szinte lavinát indított el a változásokat pártolók között. Egy hónappal később máris 781 orvos vállalja névvel a véleményét, sőt egy újabb levelet írtak Balog Zoltán egészségügyi miniszternek. Az első levélre a szaktárca vezetője válaszolt, csakhogy azt a az orvosok nem tekintették válasznak, ezért arra kérték a minisztert, adjon megnyugtató választ a kérdéseikre, melyek az első levél óta nem változtak.

  1. Meddig tűrik a hálapénz jelenlétét az egészségügyben?
  2. Mikor hívnak össze széleskörű szakértői kerekasztalt az egészségügy szereplőivel?
  3. Milyen konkrét intézkedéseket hoznak az egészségügyi dolgozók anyagi  megbecsüléséért a 2016-os év folyamán?
Már 781 orvos támogatja a hálapénz elleni kezdeményezést

Az orvosok most egy újabb nyílt levélben kérik az állampolgároktól, hogy szánjanak jövőjükre legalább fél percet, másolják be és küldjék el e-mailben a három kérdést az Emberi Erőforrások Minisztériumának e-mail címére (ugyfelszolgalat@emmi.gov.hu), hogy “érdemi előrelépést tegyünk az egészségügyben”.

Az orvosok egyúttal Balog Zoltánnak is címeztek egy nyílt levelet, amelyben azt írták: “A betegbiztonság kérdését illetően van a magyaroknak egy szép története a 19. század derekáról. Egyik szereplője Levy professzor, egy dán szülész-nőgyógyász, aki megépítette a kor legmodernebb szülészeti klinikáját, folyóiratot alapított, és számos tudományos közleményt írt. Mondhatjuk, hogy akkor Európa-szerte elismert szaktekintély volt. Levy professzor ma mégis egyetlen sajnálatos dolog miatt él az utókor emlékezetében, és egyetlen művét idézik. Azt a közleményt, melyben – bár lehetősége lett volna felkarolni – szavainak súlyát latba vetve utasította el egy viszonylag ismeretlen magyar orvos javaslatát. Semmelweis Ignác a szülő nők biztonságát tiszta kezű orvosokkal szerette volna garantálni. Mint tudjuk, igaza volt, és végül a hátráltató erők ellenére örökre megváltoztatta az egészségügyet, az anyák megmentője lett. 2015-ben Semmelweis Ignác hazájának gyógyítói jutottak a legkevesebb kézfertőtlenítőhöz Európában. Kérjük, karolja fel ezt az ügyet, legyen partnerünk a javulásban! Immáron 781 orvos vár konkrét válaszokat a fenti kérdésekre a szaktárca felelős vezetőjétől” – írja az Index.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top