Bizonyos ételek ráncosabbá tehetnek, vagy szélesíthetik a csípőt, azaz felgyorsíthatják a test öregedését. Ha gyulladásokat kiváltó ételt eszünk, azzal igazi kárt okozunk a szervezetünknek, amitől a sejtjeink sérülhetnek.
Íme a 4 leginkább öregedésgyorsító étel:
Részlegesen hidrogénezett olajok
A részlegesen hidrogénezett olajok általában a feldolgozott élelmiszerekben találhatók meg, amelyek kiterjedt gyulladásokat is képesek okozni, valamint szabad gyököket képez a testben. Ezek a szabad gyökök képesek károsítani a szervezetünk DNS-ét. Ezek az olajok más néven a transzzsírok, ezért figyeld a termékcímkéket, hogy ne szerepeljen a listában ez a káros összetevő.
Felesleges cukor
A cukor gyors energiát biztosít a testnek, de ha túl sokat fogyasztunk belőle, a véráramba kerülve csökkenti a kollagént a bőrben, azaz ráncosodáshoz vezet. Ráadásul komoly betegségeket okozhat, mint a 2-es típusú cukorbetegség, az Alzheimer-kór vagy a szív- és érrendszeri betegségek. Sőt, függőséget is okozhat, legjobb alternatívája a természetes cukor.
Finomított szénhidrátok
A finomított szénhidrátok beleszólnak az inzulinszintbe, és inzulinrezisztenciát okozhatnak, valamint a kevés rostbevitel a bélrendszert is károsítja.
Rántott, grillezett ételek
A magas hőmérsékleten sütött ételek úgynevezett glikációs végtermékei gyulladást előidéző vegyületeket tartalmaznak. Hasonlóan a hidrogénezett növényi olajokhoz, oxidatív stressznek teszik ki a testet, ami csontritkuláshoz, neurodegenerációhoz, szívbetegségekhez, stroke-hoz, legrosszabb esetben rákhoz vezethet.
Olvass tovább egészséges táplálkozás témában az NLCafén!
- Rágcsák, amiktől fogyhatsz
- Mindennapi étkezési hibák – tudósok által cáfolva
- Ezt csinálja a mikrohullámú sütő az ételeinkkel