Egy új tanulmány szerint az étkezési szokásaink hatással vannak a rövid és a hosszú távú emlékeinkre.
Az éjszakai nassolás, a pattogatott kukorica, a jégkrém vagy a felmelegített maradékok komoly memória problémákhoz vezethetnek ébredés után. Most készült először olyan bizonyító erejű kutatás, ami azt mutatta, hogy a rossz időben elfogyasztott ételeknek hosszú távú egészségkárosító hatásuk van, amely még az agyunkban is jelentkezik. Ráadásul nemcsak a memóriát károsítja, hanem a tanulást is nehezebbé teszi.
A magyarázat egyszerű: ez a káros szokás rongálja az agy hippocampusát, azt az agyterületet, ami az érzelmeket kezeli, a szervezőkészséget és a memóriáért felelős.
Azonban mindez könnyen orvosolható azzal, ha felhagyunk az éjszakai nassolással, és inkább az alvásra fókuszálunk ilyenkor.
Olvass tovább memória témában az NLCafén!
- A memóriazavarok már 30 körül elkezdődhetnek
- Gyorsabban romlik a férfiak memóriája az alkoholtól