Egészség

Ezért felejtjük el könnyen a neveket

Ahogy bemutatkozott, azzal a lendülettel ment ki a fejedből a másik neve. De vajon miért?

Ezért felejtjük el könnyen a neveket„Az emberi agy érdekessége, hogy több memóriarendszerünk van. Ez lehetővé teszi, hogy a különböző tevékenységeket és információkat párhuzamosan, számos különféle módon dolgozzuk fel a tanulás és emlékezés szempontjából” – magyarázta David Sweatt memóriakutató, az Alabama Birmingham Egyetem neurobiológia tanszékének elnöke.  

Az olyan új információk, mint egy másik ember neve, ami bemutatkozáskor elhangzik, a rövid távú memóriába kerül és bizony könnyen el is tűnik onnan. Ahhoz, hogy az információt megszilárdítsuk az elménkben, arra van szükség, hogy minél több kapcsolódási pontja legyen az elménkben. „Egy emlék annál erősebb, minél több és több aspektusa kötődik ugyanahhoz a memóriához” – mondta Sweatt. Emellett fontos az érzelmi kötődés is: ha valami ugyanis érzelmi reakciót indít el bennünk, könnyen válik felejthetetlenné.

A szakember tanácsa, hogy ha valakinek a nevét meg akarjuk jegyezni, próbáljuk olyasvalakihez kötni, aki ugyanazt vagy legalább hasonló nevet visel és valamilyen szempontból emlékezetes szerepet játszik az életünkben, például egy barátunk, vagy épp egy ellenségünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top