Egészség

Tapintásról ismeri fel a rákot egy új orvosi kesztyű

Japán kutatók fejlesztették ki azt az új típusú nyomásérzékelő szenzort, amely kellően vékony és rugalmas ahhoz, hogy akár egy sebészi eljárások során használt gumikesztyűbe is bekerülhessen. Az eszköz már nagyon korai stádiumban lehetővé teszi például az emlőrák kimutatását.

A Tokiói Egyetem műszaki karának két kutatója, Szung-von Li és Takeo Szomeja professzor fejlesztette ki az új típusú szenzorokat, amely szénatomokból álló nanocsöveket és szerves anyagot is tartalmazó félvezetőket is tartalmaz.

Az eszköz egyfajta filmre emlékeztet, vastagsága mindössze ötöde az emberi hajszálnak. Ez olyan rugalmasságot ad a szenzoroknak, amely lehetővé teszi, hogy idomuljanak az emberi kéz alakjához, így lehetővé vált, hogy sebészeti kesztyűket szereljenek fel az érzékelőkkel, amelyek egy külső számítógépen futó szoftverrel kommunikálva küldik az adatokat az orvosoknak.

Az ujjakat borító fólia valójában egy sor rendkívül vékony, rugalmas szenzor (Fotó: University of Tokyo)
Az ujjakat borító fólia valójában egy sor rendkívül vékony, rugalmas szenzor (Fotó: University of Tokyo)

A szenzor előtt hatalmas lehetőségek állnak, ugyanis az emlőrák korai stádiumban felismerve jóval hatékonyabban gyógyítható, mint előrehaladott állapotában, azonban az orvosok a tapintásos vizsgálatok során a gumikesztyű miatt nem feltétlenül érzékelik a korai stádiumú daganatokat. A szenzor használatával kiküszöbölhető ez a hiba, így a korai stádiumú daganatos betegek sokkal jobb esélyt kapnak a gyógyulásra.

Arról egyelőre nincs információ, hogy az eszköz mikor kerülhet kereskedelmi forgalomba, illetve mikor jelenhet meg az orvosi rendelőkben.

További cikkek daganatos megbetegedésekről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top