Egészség

Megduplázódott a daganatos betegségek száma

Megduplázódott a daganatos betegek száma Magyarországon az elmúlt 15 évben. Szerencsére a betegségből egyre többen gyógyulnak meg.

Magyarországon az elmúlt 15 évben megduplázódott a rosszindulatú, daganatos megbetegedések száma. Ma közel 300 ezer rákbeteg él Magyarországon, miközben évente több mint 65 ezer új megbetegedést regisztrálnak. Hazánk sajnos világelsőnek számít a tüdőrák, a vastag- és végbélrák okozta elhalálozásban, az emlőrák a nők esetében a leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség. A megbetegedések növekvő számával párhuzamosan szerencsére egyre többen gyógyulnak meg.

Megduplázódott a daganatos betegségek száma

“Az emlőrákos betegek teljes gyógyulásának valószínűsége átlagosan 60-70 százalékos, ha időben felismerik a betegséget, még ennél is magasabb” – mondja Bodnár Ágnes, a Rákbetegek Országos Szervezetének elnökségi tagja. A szakértő szerint sokkal többen is túlélhetnék a daganatos betegségeket, ha az emberek egészségesebb életet élnének, és főleg ha elmennének a szűrővizsgálatokra. Sajnos ez ma még nem gyakorlat.

A GKI Gazdaságkutató friss kutatása szerint ma az emberek 48 százaléka arra hivatkozva nem jár szűrésre, hogy nem kap meghívót, 23 százalékuk pedig azzal magyarázza a távolmaradását, hogy nincs ideje rá.

A méhnyakrákszűrés a 25–64 éves nők számára háromévente, az emlőrákszűrés a 45–64 éves nőknek kétévente, a tüdőszűrés 40 év felett mindkét nem számára évente biztosított. Az 50–70 év közötti férfiak prosztataszűrése a Nemzeti Rákellenes Program keretében kísérleti jelleggel működik. Az OEP ajánlása szerint csontsűrűség-vizsgálathoz 65 éves kor felett kétévente, EKG-hoz, vérnyomásméréshez, valamint laborvizsgálathoz 5 évente férnek hozzá ingyenesen a biztosítottak.
 

További cikkek mellrák témában az NLC-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top