Életmód

7 dolog, amelyekkel csökkentheted a mellrák esélyét!

Tényleg hét egyszerű dolog, amivel megelőzheted a mellrákot.

1. Mozgás!

Legalább hetente 3-5 alkalommal, minimum 30 perces izzasztó edzés segít az ösztrogénszint csökkentésében.

2. Figyelj a súlyodra!

A pluszkilók fokozzák az ösztrogéntermelést, ami emeli az emlőrák kockázatát. Fontos azonban, hogy azok a túlsúlyos hölgyek, akik rendszeresen mozognak, kisebb rizikónak vannak kitéve, mint akik inaktívak.

Magyarországon évente 7500 új esetet diagnosztizálnak, évente 2300-an halnak bele a betegségbe. Az emlőrák a leggyakrabban előforduló daganat a magyar nők körében. Minden 8. nő érintett!
 

3. Egyél “jó zsírokat”!

A többszörösen telítetlen – napraforgó, kukorica –, valamint a telített zsírok, a húsok, tejtermékek az emlőrák kockázatát növelik. Helyette egyszeresen telítetlen zsírsavakat javasolt fogyasztani, például olívaolajat.

A VILÁGBAJNOK 10 KEDVENC OLAJA

4. Sok zöldség és gyümölcs

A friss – lehetőleg nem vegyszerezett – zöldségek és gyümölcsök fogyasztása hozzájárul a rákos megbetegedések előfordulásának csökkentéséhez. Fogyassz minél több idényzöldséget, gyümölcsöt! Különösen ajánlottak az alábbiak: sütőtök, alma, paradicsom, eper, málna, áfonya, vízi torma, fehérrépa, retek, kelbimbó, kelkáposzta, karfiol, brokkoli, káposzta, paprika.

5. Ne igyál annyit!

Akár már napi 1-2 ital is növeli a kockázatot! Az alkoholfogyasztást csökkentsd minimálisra, helyette zöldség- és/vagy gyümölcslevek, illetve tiszta víz fogyasztása javasolt.

6. Le a cigarettával!

Nagyon fontos, hogy nemcsak az aktív, hanem a dohányfüstöt belélegző passzív dohányosok is számolhatnak az emlőrák kialakulásának fokozott kockázatával.

7. Rendszeres önvizsgálat!

20 éves kor felett javasolt havonta egyszer mellönvizsgálatot tartani, a menstruáció utáni héten, mivel a hormonális állapot miatt ilyenkor a leginkább felismerhetők az esetleges elváltozások.

 

Mire figyeljünk a vizsgálatnál?

  • A mell méretének, körvonalának változása, mellbimbók elhelyezkedése, kontúrjának változása
  • A mellbimbó váladékozása (természetesen a terhesség és a szoptatás időszakán kívül)
  • Változások a mell bőrén és a mellbimbóknál pl. mellbimbó behúzódása, dudorodás, kipirosodás
  • Csomó, göb a mellben és/vagy a hónaljban
  • Kellemetlen érzés vagy fájdalom
45 éves kor felett 3 évente, 50 év felett évente javasolt a mammográfiai vizsgálatot elvégeztetni. A szűrővizsgálatok keretén belül a 45 és 65 év közötti nők kétévente névre szóló meghívót kapnak postán, pontosan megjelölve, mikor kell megjelenniük. A mammográfiás szűrővizsgálat számukra teljesen ingyenes. Fontos, hogy a mammográfiai vizsgálatra a behívottak minél nagyobb arányban menjenek el, mivel a vizsgálattal az apró, tapintással nem érzékelhető emlőrákos daganatok is kimutathatók! Akinél a családon belül, anyánál vagy lánytestvérnél emlőrák fordult elő, ajánlott a mammográfiás alapfelvételt előbb (tehát 45 éves kor előtt) elvégezni (5-10 évvel korábban, mint ahány éves korban a rokon daganatát diagnosztizálták).
 

 

Vannak olyan cégek itthon, akik külön programot dolgoztak ki. Az OMD médiaügynökség minden kolléganője számára ingyenes mell-ultrahangvizsgálatot biztosít, és egy szervezett előadás keretében felhívták a figyelmet többek között a mellrák veszélyeire, a szűrés fontosságára és egy hasznos, rendszeres önvizsgálatot segítő applikációra is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top