Egészség

Ezért fájhat a sarkad járás közben

Minden lépésnél éles fájdalom hasít a sarkadba? Elmondjuk, mi lehet ennek az oka, és azt is, mit tegyél ellene!

A leggyakoribb típus a sarok tövében fellépő fájdalom, ami leginkább reggel vagy hosszas ülés, illetve állás után jelentkezhet. Ez a talpi bőnye (plantar fascia) gyulladását jelezheti, ami egy, a saroktól a lábujjakig húzódó erős kötőszövet. Mivel gyulladásról van szó, leghatékonyabban gyulladáscsökkentő készítményekkel kezelhető, de az is segít, ha egy üveg fagyasztott vizet végiggörgetünk a lábfej felületén.

Előfordulhat az is, hogy a talpunkat kipárnázó részek elhasználódnak, ezért nagyobb nyomás nehezedik a sarkakra is. Ilyenkor fontos megfelelően pihentetni lábainkat, és ügyeljünk arra is, hogy ne hordjunk magas sarkút vagy túl lapos cipőt, csakis olyat, aminek talpa kényelmes kialakítású.

Ezért fájhat a sarkad járás közben

Egy harmadik eset lehet az Achilles-ín megbetegedése. Ez köti össze a vádlit a sarkakkal, és ha probléma adódik vele, az bizony a sarkakra is kisugárzik. Az Achilles megnyújtása különböző tornagyakorlatokkal segíthet ezen a helyzeten. Itt is, akárcsak a többi esetben, nagyon fontos, hogy amint valamiféle fájdalmat észlelünk, azonnal kezdjünk el foglalkozni a problémával – így megelőzhetőek a komolyabb bajok.

Forrás: Prevention

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top