Egészség

A fogyás megelőzi az ízületi gyulladást

Egy vizsgálatban kimutatták, hogy minél többet fogy valaki, annál jobban lelassíthatja a térdízületi degeneratív folyamatokat.

Bizonyított tény, hogy a túlsúly a sokszor ízületi protézishez vezető térdízületi oszteoartritisz – az ízület idült gyulladásával, deformálódásával járó súlyos betegség – komoly kockázati tényezője. Egy 500 túlsúlyos és elhízott, enyhe vagy mérsékelt oszteoartritisz-kockázattal bíró páciens bevonásával végzett amerikai vizsgálat kimutatta, hogy a fogyás nemcsak a porckopást lassítja le, de az oszteoartritisz ellen is megelőző hatással bír, mégpedig fokozódó mértékben: minél többet sikerül leadni, annál biztosabb a megelőző hatás.

A térd komoly fájdalmak forrása lehet
A térd fájdalmait a legjobb megelőzni

“Akik legalább a testtömegük 10 százalékát le tudták adni, azoknál jelentősen lelassult a degeneratív folyamat, leginkább a térdízület teherhordó részein – árulta el dr. Alexandra Gershing, a vizsgálat szerzője. – 5 és 10 százalék közötti fogyás esetén azonban nem volt kimutatható lassulás a kopásban.”

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top