Egészség

6 mítosz a mellrákról

A mellrák a nők egyik legrettegettebb betegsége, jó pár valótlanság is kering vele kapcsolatban a köztudatban.

Csak az lehet mellrákos, akinek a családjában már volt mellrák. Nem igaz. A betegséggel diagnosztizált nők mintegy 70%-a esetében sem családi halmozódás, sem más ismert kockázati tényező nem áll fenn.

A drótkosaras melltartó növeli a mellrák kockázatát. Nem igaz. Sem az ilyen, sem a más típusú melltartók nem növelik a kockázatot.

Csomó van a mellemben. Tutira rákos vagyok. Valószínűleg nem vagy az. A mellekben talált csomók mintegy 80%-a jóindulatú daganat vagy ciszta.

A mellimplantátum növeli a rák kockázatát. Nem igaz. A kutatások semmiféle összefüggést nem igazoltak az implantátumok és a mellrák között, az viszont igaz, hogy a mammográfia kevésbé lehet hatékony implantátumot hordó mell esetében.

Az implantátum nem kockázati tényező
Az implantátum nem kockázati tényező

A kismellű nőknél kisebb a mellrák kockázata. Nem igaz. A mell mérete és a kockázat között nincs összefüggés, a nagyobb mellek vizsgálata viszont nehezebb lehet.

A mellrák mindig csomóként jelentkezik a mellben. Nem feltétlenül. Számos egyéb tünete lehet a betegségnek anélkül, hogy csomót találnánk a mellünkben: a mell megduzzadása, kiütések, bőrirritációk, a mellbimbó behúzódása, a mell vagy a mellbimbó fájdalma, folyadék szivárgása a mellbimbóból, a bőr megvastagodása a bimbó körül.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top