Egészség

Ezért leszel könnyebben dühös, ha éhes vagy

Te is észrevetted magadon, hogy ingerlékenyebb vagy, ha már órák óta nem ettél? Olvass tovább, hogy megtudd, mi áll a jelenség hátterében.
Ezért leszel könnyebben dühös, ha éhes vagy

Az angol nyelvben már külön kifejezés is van az éhség következtében kialakult ingerült állapotra: az angry (dühös) és a hungry (éhes) szavak összevonásából lett az hangry, azaz éhdühös.

A jelenség mindnyájunk számára ismerős. Csúszunk a munkával, ezért csak később tudunk ebédelni, vagy egy nagy vacsora ígéretében kihagyjuk a délutáni nasit. A végeredmény: a szemünkkel ölni tudunk, mikor a pincér már a sokadik fogást teszi egy másik vendég elé, de a mi tányérunk még üres.

De miért történik mindez? Minél több idő telik el az étkezés után, a tápanyagok mennyisége úgy csökken a véráramban. Ez a vércukorszint zuhanásával jár. Az agynak pedig a helyes működés fenntartásához glükózra lenne szüksége – de mivel ezt nem kapja meg, például az önkontrollban sem tud nekünk segíteni. Így fordulhat elő, hogy előbb leszünk bunkók vagy pikírtek, netán agresszívak, mint teli hassal.

Az agy továbbá a glükózveszteséget hormonok felszabadításával próbálja kompenzálni: például adrenalinnal és kortizollal, amik kiváltói lehetnek egy felfokozottabb, agresszívabb viselkedésnek.

És hogy mit tehetünk, hogy megszabaduljunk a bennünk rejtőző éhes szörnyetegtől? A megoldás a vércukorszint szinten tartásában rejlik: a főétkezésekre lassan felszívódó szénhidrátokat fogyasszunk, ha pedig a kettő között megéhezünk, együnk gyümölcsöket vagy egészséges nassolnivalókat.

Forrás: The Huffington Post

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top