Egészség

Jóval több omega-3-zsírsav található a biotejben és -húsokban

Közel 50 százalékkal több omega-3-zsírsavat tartalmaznak a biominőségű tejek és húsok, mint a hagyományos eljárással előállított termékek – állapította meg egy friss tanulmány.

Nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport a tejről és húsokról készített tanulmányokat elemzett és hasonlított össze. A 250 kutatási eredmény alapján egyértelműen jelentették ki, hogy óriási a különbség a bio- és nem bio-élelmiszerek között.

A tanulmányt vezető Newcastle-i Egyetem professzoraként dolgozó Chris Seal szerint az omega-3-zsírsavak fogyasztását a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának alacsonyabb kockázatával és az agy fejlődésére, valamint működésére gyakorolt jótékony hatással hozzák összefüggésbe.

“A nyugat-európai étrendben túlságosan alacsony ezeknek a zsírsavaknak az aránya, és az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) a beviteli mennyiség megduplázását javasolja” – mondta a szakember. Seal szerint az organikus termékek fogyasztása épp azt segíthetné, hogy a szervezet megfelelő mennyiségben juthasson hozzá az omega-3-hoz többletkalóriák és a nem kívánatos telített zsírok mennyiségének növelés nélkül. Mindez azt jelenti, hogy például fél liter zsíros organikus tej az ajánlott napi omega-3 bevitelének 16 százalékát, míg a hagyományos tej annak csak 11 százalékát fedezi.

Jóval több omega-3 zsírsav található a bio tejben és húsokban

A British Journal of Nutrition című folyóiratban közölt eredmények szerint az organikus húsokban alacsonyabb a mirisztin- és a palmitinsav szintje, és az organikus tejben ideálisabb az omega-3/omega-6 zsírsavak aránya, és magasabb a zsíroldó vitaminok mennyisége.

“Kétséget kizáróan megmutattuk, jelentős tápanyag-tartalombeli különbségek vannak az organikus és a hagyományos élelmiszerek között” – nyilatkozta a tanulmányt vezető Carlo Leifert, az egyetem professzora. Hozzátette, az organikus gyümölcsök, zöldségek, húsok és tejtermékek fogyasztásával jelentősen növelhető az antioxidánsok és omega-3-zsírsavak napi beviteli mennyisége.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top