Egészség

Az alvás alapvető jog! – mondta ki a bíróság

Az alvás alapszükséglet az emberi lények számára, nem pedig luxus. Éppen ezért alapvető jogunk van hozzá – állapította meg az indiai legfelsőbb bíróság.

Az alvás alapvető jog – mondta ki a legfelsőbb bíróság Új-Delhiben, egyszersmind megállapították, hogy a rendőrség megsértette ezt az alapvető jogot, amikor tavaly nyáron egy éjszaka  lerohanták a békésen alvó tömeget a híres Baba Ramdev jógaguru által szervezett jógatáborban.

Az alvás alapvető jog! - mondta ki a bíróság
Baba Ramdev

Korábban is hoztak már intézkedéseket az alvás védelme érdekében, a most hozott bírósági döntés azonban a magánélethez és az élelemhez való jog síkjára emelte az alváshoz való jogot.

“Az alvás az életciklusunk önmagát megújító eleme, éppen ezért szerves része az emberi életnek. Az alvás megzavarása azt jelenti, hogy megfosztjuk az embert egy alapvető prioritástól” – fogalmazott az ítéletet hirdető Chauhan bíró.

A rendőrség azzal védekezett, hogy a jógatábor résztvevőiről azt feltételezték, meg akarják zavarni a köznyugalmat, ezért verték fel őket, és intézkedtek ellenük. A bíróság szerint azonban egy alvó tömegről ilyet feltételezni igazságtalanság.

The Times of India

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top