Egészség

Ezért dugjuk ki a lábunkat a takaró alól alvás közben

A magyarázat egyszerű, logikus, és még az álmatlanság leküzdésében is segíthet!
A tudomány megmondja, miért dugjuk ki a lábunkat a takaró alól alvás közben

A legtöbb kisgyerek fél a takaró alól kilógó lábbal aludni – kiét a boszorkány, kiét a szörny harapja meg. A szokás felnőttkorban is megmarad, de ekkor már nem harcolunk ellene – talán észre sem vesszük. Az ösztönös reakciót nemrég megmagyarázta a tudomány: a kilógó lábaknak az alváshoz szükséges testhő fenntartásában van szerepe. 

Ha a testünk hőmérséklete magas, a test aktívabbnak, éberebbnek érzi magát – biztos te is észrevetted már, hogy nehéz úgy elaludni, ha meleged van. A testünk fáradtabbnak érzi magát, ha kicsit fázik, tehát az elalvásban is segít, ha kibújsz a pizsamádból, vagy kidugod a lábad a takaró alól. A talpunk egyébként a tökéletes hűtőberendezés, hiszen szőrtelen, és a vaszkuláris felépítése is alkalmas rá, hogy csökkentse a testhőt.

Szóval ha legközelebb az elalvással küszködsz, első körben próbáld ki ezt az egyszerű módszert! A boszorkánytól már úgysem kell tartanod.

Forrás: Brightside

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top