Egészség

A mezítláb járás jó hatásai a gyerekekre

Természetes, hogy minden veszélyforrástól óvni próbáljuk a csemeténket, de ennyi lazaság néha belefér: egy kis mezítláb járás kifejezetten előnyös lehet a kicsi egészségének.

 Baktériumok, fertőzések, üvegszilánkok, kutyaürülék, macskapisi – miért is engednénk akkor, hogy a gyerekünk ledobja a cipőjét? Érthető az aggodalmunk, de ha sikerült megbizonyosodni arról, hogy nem egy fokozottan szennyezett környezetben vagyunk (márpedig a legtöbb játszótér nem ilyen), akkor nyugodtan engedjük egy kicsit cipő nélkül játszani a kicsit.

A mezítláb járás jó hatásai a gyerekekre

 Talán nem mondunk újat azzal, hogy az erős és ellenálló immunrendszer nem a steril környezetekben alakul ki. Egyre több helyről hallani, hogy a gyerekeket meg kell ismertetni bizonyos baktériumokkal, hogy kifejlődjön ezek ellen az immunrendszer védekezőképessége. Erre pedig akár jó módszer lehet, ha hagyjuk mezítláb rohangálni a szabadban.

Ne felejtsük el azt sem, hogy a cipő egy egyáltalán nem természetes emberi dolog: nem engedi a lábnak, hogy hajlékonyan alkalmazkodjon a talajhoz, és egy rosszul megválasztott cipő gyakran lehet gerincferdülés és lúdtalp okozója. Tehát a mezítláb járás a gyerek tartására és az erős gerinc kialakulására is jó hatással van.

Ha továbbra sem tudod kiverni a baktériumokat a fejedből, mondunk még valamit: a legtöbb fertőzést, amit a játszótéren elkapnak a kicsik, a kezükkel viszik a szemük vagy a szájuk közelébe. Sokkal kisebb a valószínűsége, hogy lábon át kapjanak el valamit. Sőt könnyebben bekerülhetnek a házba a bacik a cipőikről: az ugyanis kiváló táptalaj, hogy megtelepedjenek, míg a lábon sokkal nehezebb dolguk van.

Forrás: Care2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top