Egészség

A terhesség alatt már utalnak jelek a szülés utáni depresszióra

Az oxitocin hormon szintje a terhesség alatt előrevetítheti a szülés utáni depressziót.

Kutatások szerint a terhesség harmadik trimeszterében a magas oxitocinszint súlyosabb szülés utáni depresszió jele lehet.

A vizsgálatba 66 terhes nőt vontak be, közülük 13 volt már élete folyamán depressziós. Az ő esetükben volt a legmagasabb a terhesség alatt az oxitocinszint, és náluk léptek fel a legsúlyosabb depressziós tünetek hat héttel a szülés után.

Hétből egy nőt érint a szülés utáni depresszió
Hétből egy nőt érint a szülés utáni depresszió

Igazából a kutatók pont az eredmények fordítottjára számítottak, nevezetesen, hogy az alacsony oxitocinszint fogja előrevetíteni a szülés utáni súlyos depressziót, de nem ez történt. A magas oxitocinszintet végül annak tudták be, hogy a depresszió valamilyen módon megváltoztatja az oxitoncinreceptorokat, melyek így kevésbé lesznek érzékenyek az oxitocinra, az kisebb mennyiségben fog kötődni hozzájuk. “Talán, amikor a nők kezdik érezni a depresszió korai tüneteit, a testük igyekszik több oxitocint termelni, hogy ellensúlyozza a depressziót” – vélte a kutatás egyik vezetője.

A kutatók abban bíznak, az eddig eredmények alapján sikerül egy olyan eljárás kidolgozásához vezető biomarkerek nyomára bukkanniuk, mellyel nagy biztonsággal előre jelezhető lesz a szülés utáni depresszió.

Forrás: foxnews.com 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top