Egészség

Egyedül alvók is felismerhetik az alvási légzéskimaradás jeleit

Az alvás közbeni légzéskimaradást (apnoe) legtöbbször az alvótárs veszi észre, de van rá mód, hogy az egyedül alvók is felismerjék, ha ilyen problémával küzdenek.

 

Az alvási apnoe során a felső légutak elzáródnak, a beteg nem kap levegőt. Ez az állapot akár 45 másodpercig is tarthat, majd a beteg egy hangos, mély sóhajtáshoz hasonló vagy horkantó hangot hallatva újra levegőt vesz. A légzéskihagyások egy éjszaka folyamán több alkalommal, óránként akár harmincszor is ismétlődhetnek. Azon túl, hogy az alvás így nem pihentető, az oxigénhiányos állapot számos súlyos következménnyel járhat – figyelmeztet dr. Vida Zsuzsanna alvásspecialista, a jóAlvás Központ főorvosa. Az alvási apnoe ugyanis növeli a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szívinfarktus és az agyvérzés kialakulásának kockázatát.

Az alvási apnoe jellegzetes tünete a horkolás, a horkolók pedig nyitott szájjal alszanak. Emiatt reggelre a száj nagyon kiszáradhat, enyhe torokfájás is jelentkezhet, ami folyadék fogyasztásával el is múlik. A másik intő jel, ha éjszaka sűrűn látogatjuk a mellékhelyiséget. A légzéskimaradás nyomást gyakorol a szívre, ez pedig kihat a vesékben a vizelet kiválasztását szabályozó hormon termelődésére, így a gyakori éjszakai vizelési inger is a betegség tünete lehet, bár ez inkább csak súlyosabb apnoe esetében jellemző.

Egyedül alvók is rájöhetnek, mi a probléma
Egyedül alvók is rájöhetnek, mi a probléma

Az alvási apnoe nappal is tüneteket okoz. Az oxigénhiány miatt jellemző, hogy reggelenként gyakran ébrednek az érintettek fejfájással, emellett extrém nappali fáradtság is jelentkezhet. “Ha a reggeli fejfájások állandósulnak, a nappali fáradtság tartós, vagy olyan mértékű, hogy akár beszélgetés, vagy munka közben is elalszunk, nehezebben koncentrálunk, akkor egyértelműen ajánlott kezeltetni a panaszokat. – tanácsolja a főorvos asszony. – Az első lépés, hogy nyomon kell követni a beteg alvását. Ehhez ma már nem minden esetben kell alváslaborba feküdni, a vizsgálat elvégezhető otthon is, és az eredmények elemzésével meghatározható a megfelelő terápia.” 

Forrás: joalvaskozpont.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top