Egészség

“Szülés óta nem szeretkezünk a párommal!”

Szexuálpszichológus szakértőnk, Bibók Bea ad tanácsokat azoknak a nőknek, akik szülés után úgy érzik, nem képesek a szexre.

Nem egyszerű feladat a nők számára az, hogy szülés után – egy új szereppel, az anya szereppel – is azonosulva meg tudják élni nőiségüket és a szexualitást. A szülés utáni szexhez való viszonyunkat – bármilyen furcsának is tűnik – már a várandósság idején is befolyásolhatjuk. Az önmagunk elfogadása sokban segít nekünk, nőknek a szex természetes megélésében. Akkor, ha mi, nők nem egy kreált, “tökéletes” nőiséget szeretnénk megvalósítani – hanem elfogadjuk önmagunkat és az egyediségünket –, csakis akkor sikerülhet mindez.

1. Ne aggódj! Hiszen a te babád is megfogan, amikor eljön az ideje! Bízd a természetre!

A mai sikerorientált világban a nők nagyon tudatosan készülnek a szülésre. Talán ez azért van, mert későbbi életkorban vállalnak babát, és sokszor csupán egyetlen gyermeket, ezt is előre megtervezve. A fogantatást kiszámítva, naptárt nézegetve. Ha nem jön össze a baba azonnal, akkor “selejtes” nőnek érzik magukat, akik még megtermékenyülni sem képesek. Ha ez a gondolat megszületik bennük, akkor kialakul az elégedetlenség érzése saját magukkal kapcsolatban. Azt érzik, hogy nőként kudarcot vallottak. A szexet kötelező “gyerekprojektnek” élik meg. A feszült szeretkezés meghiúsítja az orgazmust, így a nőben rögzül az az érzés, hogy a szex csupán egy feladat, amit teljesíteni kell.

Később, amikor a szülés után már el lehetne kezdeni a szexuális életet, akkor a fixálódott érzés miatt nem érzik a vágyat. Hiszen megtanulták, hogy a szex csupán egy kötelezettség, és nem egy testi örömökkel és szép érzésekkel járó együttlét, ahol intenzíven átélhetik és megélhetik a nőiségét, a saját szexualitásukat.

2. Fogadd el, hogy a várandósság hormonális változással jár!

Vannak, akik várandósan megőrülnek a szexért, és vannak olyanok is, akik egyáltalán nem kívánják. Ha szeretkezni van kedved, ne félj tőle, mert nem árt a babának, akár a napi többszöri szex sem! Örülj annak, hogy kívánod a szexet és jól működik a szervezeted. Ha úgy alakul, hogy még sincs vágyad, akkor ne félj róla beszélni a pároddal.

Fontos, hogy a szex helyébe olyan közös minőségi idő lépjen, ami nem feltétlenül a babavárásról szól, hanem csakis rólatok, kettőtökről, a nőről és a férfiről.

Nagyon fontos szakaszba lépett az életetek, hiszen babát vártok. Nem szabad elfelejtkezni arról, hogy a kettőtök intimitással és meghittséggel teli kapcsolatát is ápolni kell, még akkor is, amikor minden gondolatotok a baba körül forog. Mivel a szex ebben az időszakban esetleg nem működik a hormonális változás miatt, az intimitást másként kell pótolni. Ha ezt megteszitek a várandósság ideje alatt, akkor párod nem érzi majd magát érzelmileg távol tőled akkor sem, ha nincsen szex. Sokat könnyít mindkettőtöknek, ha erről képesek vagytok beszélgetni, esetleg a szeretkezés helyett más testi kényeztetést találni, ami mindkettőtök számára elfogadható. Egy masszázs vagy petting, esetleg ha nem idegenkedsz az orális szextől, akkor az is lehet ebben az időszakban alternatív megoldás.

3. A szülésre és a szülés utáni szexre készülj fel Kriston-intimtornával!

A szülésre leginkább ott kell felkészülnünk, ahol a szülés lezajlik, a gáti izomterületen. A Kriston-intimtorna rugalmassá teszi a gátizom környéki szöveteket és a hüvelyt. A rugalmasság azért fontos, hogy amikor a babád megszületik, akkor esetleg ne kelljen gátmetszést alkalmazni, megkímélve a testedet a hegesedéssel járó kellemetlenségektől. A hüvely, ha rugalmas, akkor képes a baba méretére kitágulni, és szülés után néhány hét alatt képes visszahúzódni eredeti állapotába.

Éppen ezért a szülés után nem kell aggódnod attól, hogy a párod tágnak érzi majd a hüvelyedet. Nem érzed magad kínosan és sokkal könnyebben elhiszed majd magadról azt, hogy szülés után is éppolyan erős a hüvelyed, éppolyan finoman és ügyesen öleli körbe  a hímvesszőt, mint szülés előtt.

Ez egy nagyfokú önbizalmat ad a nőknek, és nem hárítják majd a szexet akkor, amikor szülés után már engedélyezett lenne. A Kriston-intimtorna gyakorlataival megelőzheted a stresszinkontinenciát, a széklet-visszatartási nehézségeket és azt, hogy tágnak érezd a hüvelyed. A torna trénerek által vezetett csoportban tanulható meg.

Pekingben a terhesség ideje alatt jógával óvják a testüket a nők

4. Regeneráld a hüvelyedet!

Szülés után közvetlenül tegyél a gátadra néhány napon keresztül, óránként cserélve – még a kórházban – lefagyasztott intimbetétet, hogy a szövetek jobban összehúzódhassanak! A már elsajátított Kriston-intimtorna regeneráló gyakorlatait napi rendszerességgel végezd el, hiszen ettől fogja a hüvelyed visszanyerni az állóképességét! A visszatérő szexuális energiák hatására a hosszú megtartóztatás után te is bátrabban kezdesz majd hozzá a szexhez.

5. Hidd el magadról, hogy jó anya vagy!

Ha elhiszed magadról, hogy te tudod a legjobban azt, hogy a te gyermekednek mire van szüksége, akkor nem válsz feszültségekkel teli, görcsös nővé. Azok az újdonsült anyukák, akik egy mások által kreált, tökéletes anyaképnek szeretnének megfelelni, végigstresszelik az egész a babázós időszakot. Olyannyira, hogy egész nap idegesek, szoronganak, állandóan marcangolják magukat, hogy vajon jól teszik-e a dolgukat?

Ha elengeded magad és elhiszed azt, hogy valóban te ismered a babádat a legjobban, és az ősi anyai ösztön is jól működik benned, akkor szorongás nélkül éled majd meg az anyaszerepet.

Ha stresszelsz, akkor a stresszhormonok elnyomják a szexuális hormonok termelődését. Ha viszont szorongás nélkül telik ez az időszak, akkor a szexuális vágyad is élénkebb lesz. Amikor pedig a párod hazaérkezik, akkor nem egy görcsös anyát, hanem egy kívánatos nőt lát majd. Így van esélye annak, hogy elengedettebb hangulatban töltsétek az estét, ami a kicsi lefektetése után akár egy közös kényeztetéssel is befejeződhet.

6. Hidd el magadról, hogy jó nő vagy!

A szüléssel járó testi változások ugyan elkeserítenek minket, nőket, de ha odafigyelsz magadra és türelmes leszel, akkor a kicsi egyéves korára akár az eredeti alakod is visszanyerhető. Amíg szoptatsz, addig ne fogyókúrázz, de lehetsz annyira tudatos, hogy az elfogyasztott ételeket megválogatod! Ha belefér az idődbe, akkor tornázz otthon! Ettől a tested is és a lelked is jobban érzi majd magát!

Nem bűn, hogy a baba mellett foglalkozol önmagaddal, hiszen ettől fogod jobban érezni magad, mint nő. Amikor már nem szopik a kicsi, akkor akár elkezdhetsz keményebben is edzeni, vagy napi rendszerességgel futni. A nők sokszor úgy érzik, hogy bűnös dolog, ha a babán kívül mással is foglalkoznak, pedig ez pontosan az ellenkező hatással bír.

A kicsinek is és a párodnak is nagyon fontos, hogy a benned lévő anya is és nő is jól érezze magát a bőrében. Ez hozzájárul ahhoz, hogy szülés után feléledjen benned a szexualitás.

7. Az érzéki partner mellé a szüléssel egy új szerepet kaptál, anya lettél, de ez után se feledkezz el arról, hogy a szexi nő is ott lakozik benned!

Amikor egy nő anyává válik, akkor a női szerepek kibővülnek az anyaszereppel. Sokan azt érzik, hogy ilyenkor csakis az anyaságukra fontos odafigyelniük. Közben a párod is apává vált – ez neki is egy új szerep –, de emellett éppen úgy férfiként és nőként  is kapcsolatban vagytok, ami nem csak a gyermeknevelésre korlátozódik. Mindkettőtöknek fontos, hogy megéljétek a szexualitást.

Az érzéki nő szerepe az anyaság időszakában is bennünk lakozik. Bár sok nő számára ez ellentmondásosnak tűnik, egyáltalán nem az. Hiszen te is akkor leszel egyensúlyban, ha képes vagy egyaránt megélni az anyaságot is és az érzéki partner szerepét is. A párod is nagyon vágyik rá, hiszen a várandósság és a babával való hazatérés neki is mozgalmas időszak volt. Mindkettőtöknek fontos, hogy a babázás mellett működjön a szex is. Az anyák a babával való foglalkozás során sok érintést adnak és kapnak, talán ez is hozzájárul ahhoz, hogy kevesebb igényük lehet a szexre, mint párjuknak. Ahhoz, hogy a szex működjön, tudatosan is tennetek kell!

Gyakorlati tanácsok a szex újrakezdéséhez, amiket érdemes az egyéni eltérések figyelembevételével megfogadni

  •  Már a szülés utáni tilalmi időszakban is fontos olyan “egymásra figyelős” játékokat játszani, amelyben vannak érintések. Egy masszázs, egy érzéki cirógatás izgató lehet még akkor is, ha nem szabad szeretkezni.
  •   Ha letelt a kritikus időszak, és az orvos már engedélyezte a szexet, akkor csakis nagyon egymásra figyelve lehet elkezdeni a szexuális életet. A női hüvely változásai, érzékenysége, esetleg a gátseb gyógyulása, a hüvely nyálkahártyájának állapota nagymértékben befolyásolja azt, hogy milyen érzés lesz a szülés utáni első szex a nő számára. A férfinek érdemes ebben az időszakban fokozottan odafigyelni párjára, szerelmesen közeledni és türelmesen viseltetni iránta, hiszen a testi változásokon kívül félelem is kialakulhat a nőben. Aggódik, hiszen nem tudja, nem okoz-e csalódást majd a párjának. Vajon milyen lesz újra együtt? A kérdések ott zakatolnak a nő fejében. Egy odafigyelő partner érzi a nő rezdüléseit és ennek megfelelően alakítja az első együttléteket.
  • Az első szex után beszéljétek meg, hogy milyen élmény volt mindkettőtöknek az együttlét. Nem szégyen, ha egy ideig másként, más pozíciókban kell szeretkeznetek, mert most éppen úgy kényelmesebb.
  •  Ha szoptatsz és a melled érzékenyebb, esetleg a tej is csordogál, akkor egy szép fehérnemű segít komfortosabban érezni magad. Maradjon rajtad a szex alatt, és nem fog zavarni, hogy csöpög a tej a melledből. Még fel is dobhatja az együttlétet, mert kicsit más, mint ahogyan már megszoktátok.
  • Sajnos a szex nem működik magától. Ahhoz, hogy egy hosszú, fárasztó babázós nap után egy anyának legyen kedve a szexhez, “előhangolást” érdemes végezni. Ez abból áll, hogy teret adunk a szexuális fantáziánknak. Nem bűnös dolog, ha egy kisbabás anyuka megfigyeli önmagát, hogy mihez és hogyan lenne kedve a szexben, hogyan jelenik meg benne legkönnyebben a szexuális vágy. Ez a szexuális önismeret része. Az sem elítélendő, ha szexuális témájú írásokat olvas egy nő, vagy megengedi magának, hogy fantáziáljon. Ezeket akár megoszthatja párjával is, és ki is próbálhatnak belőle néhányat.
  •  Ahhoz, hogy a szex létrejöhessen, már a nap során is jó lenne érezni a vágyat. Ezt serkenthetjük pajzán üzenetekkel, huncutkodó impulzusokat küldhetünk, amellyel a párunk kedvét is meghozhatjuk amellett, hogy magunkat is ráhangoljuk a szexuális együttlétre.
  •  Amikor egy anya még szoptat, alacsonyabb a szervezet ösztrogéntermelése, éppen ezért a hüvely is szárazabbá válik. Előfordulhat, hogy egy átmeneti időszakban a nő nem képes a hímvesszőt befogadni, mert fájdalommal jár a szeretkezés. Ilyenkor alternatívákat kell keresni a szexuális együttlétekre. A petting, az orális szex, netán a szexuális kiegészítők színesíthetik a szexuális életünket.
  •   Ha vágysz a szexre és nincs lehetőséged a pároddal együtt lenni – mert esetleg távol dolgozik, és csak hétvégén találkoztok –, akkor a maszturbálás sem elítélendő dolog. Ha úgy érzed bármikor, hogy most erre van szükséged, tedd meg bátran, mert nem bűnös dolog. Ez is egy fajta szexuális aktivitás, melynek egyik jó hatása a nemi hormonok fokozottabb termelődése.
  •  Ha te is újdonsült anyuka vagy, akkor pároddal tudatosan szorítsatok ki időt magatoknak, amit csakis kettesben töltötök el, egymásra figyelve, összebújva, vagy közös programot szervezve. A kicsi is jobban érzi majd magát, ha feltöltődött szülők foglalkoznak vele.

A cikk szerzője Bibók Bea pszichológus, szexuálpszichológus, pár- és szexuálterapeuta. A Babes – Bolyai Tudományegyetem pszichológia szakán végzett, mint pszichológus. A Magyar Családterápiás Egyesület család- és párterápiás képzését követően a Semmelweis Orvostudományi Tudományegyetem posztgraduális képzésén tanult szexuálterápiát. Tagja a Magyar Családterápiás Egyesületnek és a Szexológiai Tudományos társaságnak, valamint a Magyar Szimbólumterápiás Egyesületnek.

 

Olvass még a szülésről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top