Egészség

A futás 3 meglepő hatása az egészségre – a tudomány szerint

A futás nem csak jó kondiban tart: épségben tartja az agyad, a szíved, sőt még a rák esélyét is csökkenti!

 Bármilyen motivációból is kezdtél el futni, rosszul nem járhatsz vele: azon kívül, hogy hatékonyan égeti a kalóriákat és formálja az alakot, az egész szervezetre szuper hatással van – az agytól kezdve a szíven át egészen a lélekig! Ha a jó idő beköszönte nem adott elég lökést, hogy felhúzd a futócipőt, olvass tovább, és tuti meghozzuk a kedved!

A futás 3 meglepő hatása az egészségre - a tudomány szerint

1. A futás boldogabbá és okosabbá tesz

Már 30 perc futás vagy gyors gyaloglás után annyi boldogsághormon, többek között endokannabinoid szabadul fel a szervezetben, hogy instant jó hangulatba kerülsz. Ráadásul a Missouri Egyetem kutatása azt igazolta, hogy a futás hasonlóan hat az agyra, mint az addiktív drogok. Egy 2016-os tanulmány szerint pedig a futás és a meditáció kombinációja a depresszió ellen is felveszi a kesztyűt. De ez még nem minden: a futás javítja a kognitív képességeket, fejleszti a memóriát és segít a demencia kialakulásának megakadályozásában is.

2. A futás jót tesz a szívednek

Rengeteg tanulmány készült a futás és a szív egészségének összefüggését vizsgálandó. A Hartford Egyetemé például azt találta, hogy a maratoni futók kisebb eséllyel néznek szembe szív- és érrendszeri megbetegedésekkel. Az Amerikai Szív Egyesület (AHA) pedig a futás vérnyomásra gyakorolt jótékony hatására hívja fel a figyelmet: már heti 150 perc futással egészségesen tarthatjuk a vérnyomásunkat.

3. A futás csökkenti a rák esélyét

Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet szerint a futás jelentősen csökkenti a bél- és a mellrák kialakulásának esélyét. Emellett számos tanulmány szól arról, hogy a futásnak köszönhetően a prosztata- és a tüdőrák esélye is kisebb lesz.

Forrás: Popsugar

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top