Egészség

Ezzel a két mozgásfajtával küzdhetsz leghatékonyabban a depresszió ellen

Egy új kutatás szerint egy intenzív sport, például a futás, és a meditáció kombinációjával hatékonyan kezelhető a depresszió.

 Azt eddig is tudtuk, hogy a futás és az intenzív mozgásformák kirobbanó hangulatba tudnak hozni, még a leglevertebb időszakunkban is. Nem kevésbé ismertek a meditáció jótékony hatásai sem. Most arra derült fény, hogy a kettő kombinációjával a depresszió is megelőzhető és kezelhető!

Ezzel a két mozgásfajtával küzdhetsz leghatékonyabban a depresszió ellen

 A Translational Psychiatry által közölt tanulmány egy új módszert kínál a depresszió ellen: ez a MAP, vagyis mentális és fizikális tréning együttes alkalmazása. A tanulmány azon a vizsgálaton alapszik, melyben súlyosan depressziós betegeken próbálták ki a MAP módszert. A betegeknek heti két alkalommal kellett részt venniük egy 30 perces intenzív mozgásórán (futás, aerobic), és egy 30 perces meditációs gyakorláson, 8 héten keresztül. Az eredmény: a depressziós betegek általánosan jobb hangulatról és közérzetről számoltak be, de ez még nem minden! Kiderült, hogy a terápia hatására az agyban megindult az új sejtek növekedése, ami a depresszió alatt nem szokványos jelenség. Különösen fontos, hogy a hippokampuszban, vagyis az agynak azon területén ami a memóriáért, a hangulatért, így ezek kontrolljáért is felelős, is új agysejtek képződtek.

A MAP módszert azonban nem csak depressziós, hanem egészséges embereken is tesztelték, akik szintén jobban érezték magukat az időszak végére. Így kijelenthetjük, hogy a futás (vagy tánc, aerobic, stb.) és a meditáció kettőse nem csak a mentális betegségek kezelésében, hanem a megelőzésükben is hatékony szerepet játszik.

Forrás: Popsugar

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top