Egészség

Szamárköhögéssel fertőzte meg kislányát az anya

Miután lánya három hétig élet-halál között feküdt a kórház intenzív osztályán, az anya kampányolni kezdett a védőoltás mellett.

“Nekem nem kell ez a szar. Azonnal vigye innen” – hónapokkal ezelőtt, a várandóssága 28. hetében Carmit, az ausztrál kismama ezekkel a szavakkal utasította vissza orvosát, amikor a férfi felajánlotta neki a szamárköhögés elleni védőoltást. Még most is pontosan emlékszik az öntudatos szavakra. Hogy miért? Mert ha tehetné, ma már igent mondana az ajánlatra.

“Nem hittem, hogy bármikor is meggondolom majd magam. Makkegészséges, életerős kismama voltam, tele energiával. Úgy éreztem, a világot is ki tudnám fordítani a sarkaiból, ha arra van szükség. Minden nap mozogtam, odafigyeltem arra, amit eszek. Azt gondoltam, mi baj történhet?”

Carmit, akinek vezetéknevét nem hozták nyilvánosságra, mindezt egy videófelvételen vallotta be, amit a napokban töltött a Gold Coast Health weboldalára, hogy a saját történetén keresztül hívja fel a hozzá hasonló szülők figyelmét a védőoltás fontosságára. “A saját bőrömön tapasztaltam meg, mennyire fontos a megfelelő védettség” – mondja elcsukló hangon, majd hozzáteszi, két héttel a szülés előtt kapta el a szamárköhögést, amivel újszülött kisbabáját is megfertőzte.

“Ez egy igazi rémálom, nem kívánom senkinek.”

Eva mindössze néhány napos volt, mikor köhögni kezdett. Carmit azt mondja, először nem tulajdonított túl nagy jelentőséget a dolognak. Mint mondja, meggyőződése volt, hogy a szamárköhögés körüli hiszti nem valós, elvégre ő is néhány hét alatt túlesett a betegségen. Ráadásul bármilyen szövődmény nélkül.

“Eva már két hete köhögött, mikor az állapota hirtelen rosszabbra fordult. Innentől kezdve igazi rémálommá vált az életünk. Tehetetlenül figyeltem, ahogy a gyermekem egyre csak köhög és köhög, miközben az arca először pirosra, majd kékre, végül feketére vált.” Carmit azt mondja, a betegség miatt Eva bekerült az intenzív osztályra, többször előfordult ugyanis, hogy a kislány légzése percekre leállt.

“Megszámolni sem tudom, a kórházi ágya mellett ücsörögve hányszor jutott eszembe az a bizonyos beszélgetés az orvosnál. Túl sokszor. Eva az egyetlen gyermekem, bármit megtennék, ha visszafordíthatnám az idő kerekét, hogy megvédhessem őt.”

Olvass még több cikket védőoltás témában az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top