Egészség

Rákos plakáttal kampányolnak a magyar egészségügyért

Kegyetlen, de sajnos tényekre alapozott plakáttal kampányol a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete. A ReSzaSz online petícióval szeretné elérni, hogy a kormány több pénzt fordítson a hazai egészségügyre.

GDP-arányosan Magyarország nemcsak az Európai Unió, hanem még a Visegrádi Négyek átlagához képest is igen keveset fordít az államilag finanszírozott egészségügyre, állítja a ReSzaSz. Honlapjukon olvasható, hogy “elemzők szerint a magyar egészségügyi ellátórendszerből éves szinten legalább 600 milliárd forint hiányzik ahhoz, hogy az ágazat ismét a fejlődés útjára léphessen”.

A szervezet kampányba fogott, hogy elérje, a kormány végre fordítson több pénzt az egészségügyre. A kampányhoz tervezett plakátok durván realisztikusak, az egyik egy rákbeteget ábrázol:

plakát: reszasz.hu
plakát: reszasz.hu

A plakátokra az Index talált rá, a lapnak Dénes Tamás, a ReSzaSz elnöke elmondta, hogy céljuk a társadalom támogatásának megszerzése, és hogy ez nem egy szimpla bérharc, hanem a biztonságos betegellátásért folyó küzdelem. Azt szeretnék, ha a kormány a 2017-es költségvetés előkészítésekor látná, hogy a magyar polgároknak fontos az egészségügy, sőt elvárják, hogy fentebb a problémát súlyának megfelelően, nemzeti ügyként kezeljék. “Nem a rémhírterjesztés a cél. A ReSzaSz készen áll aktívan részt venni a rendszer megújításában, de ehhez először politikai döntés és anyagi forrás szükséges. A cél az, hogy mindenki, az állampolgár, a politikus is tisztában legyen azzal, hogy hol tart ma a magyar egészségügy” – mondta Dénes az Indexnek, hozzátéve, hogy a kampány során megosztott információk valós adatok.

plakát: reszasz.hu
plakát: reszasz.hu

Az Emberi Konzultáció elindítását a Munkástanácsok Országos Szövetsége támogatja, de a ReSzaSz az emberek támogatását, segítségét is várja. Petíciójukat itt lehet aláírni.

Ha már a bérharc szóba került: a győri kórházban januártól rezgett a léc, de mégsem mondott fel az a 15 sebész, akik reális fizetésemelést vártak a vezetőségtől.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top