Egészség

Szuperhős DNS védhet egyeseket a betegségek ellen

Akadnak páran a világban, akiknél akkor sem fejlődik ki egy betegség, ha a génjeik alapján pedig muszáj lenne.

Egy vizsgálatban több mint félmillió ember genetikai állományát nézték át. Direkt olyan embereket kerestek, akik kora gyermekkorban kialakuló, mutáció okozta betegséget hordoznak, de még felnőttkorukban sincs semmi bajuk.

Találtak is köztük 13 olyat, akik esetében teljes rejtély, miért nem súlyos betegek vagy halottak már. A 13 személy mindegyike olyan súlyos mutációkat hordozott, melyeknek például a cisztás fibrózis vagy a Pfeiffer-szindróma kialakulását kellett volna okozniuk. Ezeknél az embereknél azonban valamilyen oknál fogva mégsem jelentek meg a betegségek.

Egyesek DNS-e többet tud, mint az átlagé
Egyesek DNS-e többet tud, mint az átlagé

A miértre egyelőre nincs válasz. A kutatók azt gyanítják, hogy a szerencsés kivételek olyan génekkel is rendelkeznek, melyek képesek elnyomni a betegségokozó mutációk hatását, azaz “szuperhős” DNS-ük van. Ha sikerülne megfejteni a titkot, ahogy a szervezetük megbirkózik ezekkel az élettel sokszor összeegyeztethetetlen állapotokkal, az nagy lökést adna a hasonló betegségek kezelésének.

Forrás: livescience.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top