Egészség

Mennyire jó motivátor a genetikai vizsgálat?

Ha genetikai vizsgálattal megállapítanák, milyen betegségekre van nagy kockázatod, te mit tennél?

A józan paraszti ész azt diktálná, hogy ha tudom, hogy genetikailag nagy hajlamom van mondjuk a tüdőrákra, elhajítom a cigarettát. Mert a génjeimen nem tudok változtatni, a szokásaimon viszont igen.

Sokan viszont nem így gondolják. Egy friss vizsgálat ugyanis kiderítette, hogy az emberek magasról fütyülnek rá, ha megtudják, hogy a génjeik alapján nagyobb kockázatuk van valamilyen betegségre.

Hiába világosították fel a vizsgálatban részt vevőket, ha nagyobb kockázattal bírtak a cukorbetegségre, a tüdőrákra vagy a szívbetegségre, azok nem, vagy csak alig változtattak az egészséggel összefüggő életvitelükön. Különösen mereven ellenálltak, ha a dohányzásról kellett volna lemondaniuk, vagy sportolniuk kellett volna valamit.

Csak meg ne kelljen mozdulni
Csak meg ne kelljen mozdulni

Az eredmény egyébként nem lepte meg a kutatókat: már eddig is tudták, hogy szinte senkit nem ráz meg, ha kockázatokkal és százalékokkal riogatják, pláne ha a távoli jövőről van szó, például hogy tíz év múlva cukorbeteg lehet.

Forrás: livescience.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top