Egészség

Zika-vírus: már biztos, hogy súlyos születési rendellenességet okoz

Amerikai egészségügyi tisztségviselők szerint teljesen biztos, hogy a Zika-vírus súlyos születési rendellenességeket okoz.

Eddig feltételes módban beszéltek arról a szakértők, hogy összefüggés lenne a Zika-láz brazíliai megjelenése és a ritka rendellenességgel született gyermekek számának emelkedése között. Most az Egyesült Államok járványügyi hivatala szerint elég bizonyítékuk van arra, hogy állítsák: a Zika-vírus kóros kisfejűséget és agyi problémákat okoz a magzatoknál.

Az amerikai szakemberek a várandós nőknek továbbra is azt tanácsolják, hogy ne utazzanak olyan országokba, amelyekben terjed a vírus. Ez elsősorban Latin-Amerika. A járványügyi hivatal szerint ijesztőbb eredményekre jutottak a vírus kapcsán, mint amilyenekre számítottak, mert amellett, hogy a vírus rendkívüli károsodást okozhat magzatok agyában, az is lehetséges, hogy felnőtteknél ritka neurológiai károsodáshoz vezet.

Idén négymillióra emelkedhet a Zika-lázas megbetegedések száma az amerikai földrészen a WHO szerint. A vírust szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet. A megbetegedés tünete fejfájás, láz, piros vagy fehér bőrkiütés, és izom- és ízületi fájdalommal is járhat.

Korábban olyan feltételezések is napvilágot láttak, hogy egy rovarölő szerrel együtt felelhet a vírus a kóros kisfejűségért. Argentin orvosok egy csoportja arra figyelmeztette a brazil kormányt, hogy a csecsemőknél tapasztalt kóros kisfejűség kialakulásában a pyriproxyfen nevű rovarölő szernek is szerepe lehet. Az amerikai kutatások erre nem tértek ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top