Egészség

Fontos teendők műtét előtt

Műtétek kapcsán főleg a rehabilitáció és a lábadozás van előtérben, pedig a felkészülés is nagyon fontos.

Manapság egyre több orvos is úgy véli, hogy a prehabilitáció – azaz a műtétre való felkészülés – ugyanolyan fontos, mint a rehabilitáció.

Testmozgás. Nagy előny, ha valaki testileg fitt állapotban fekszik a kés alá. Ha tehát tudjuk, hogy hetek vagy egy-két hónap múlva műtét vár ránk, érdemes rákapcsolni kicsit az edzésre. Természetesen erre nem mindenki képes – például aki ízületi operáció előtt áll –, de legalább egyes testrészeit szinte mindenki tudja erősíteni, többet használni.

Fogyás. Ugyancsak hasznos lehet fogyni egy keveset, mert a nagy súlytöbblet még inkább megterheli az operáció alatt egyébként is stressznek kitett szervezetet.

Nagy műtétekre érdemes rendsesen felkészíteni a szervezetet
Nagy műtétekre érdemes rendesen felkészíteni a szervezetet

A vasraktárak feltöltése. A vérszegénység megnöveli a fertőzések kockázatát, és elhúzódhat miatta a kórházi tartózkodás. Mi több, még a műtétet is elhalaszthatják miatta az orvosok, ezért is nagyon fontos a vaskészletek feltöltése. Együnk tehát sok vörös húst, aszalt sárgabarackot, hüvelyeseket, olajos magvakat és teljes kiőrlésű gabonát. Fontos: bizonyos műtétek előtt speciális étrendet kell tartani, tehát konzultáljunk az orvosunkkal!

Fogorvosi ellenőrzés. A minél kevesebb baktérium a szájban nagyon fontos lehet, főleg szívműtétek előtt, mert életveszélyes fertőzések forrása lehet.

A dohányzás abbahagyása. Legjobb legalább hat héttel a műtét előtt letenni a cigit, de már az is nagy könnyebbséget jelent a szervezetnek, ha a műtét előtti napon már nem gyújtunk rá.

Forrás: dailymail.co.uk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top