Egészség

Szinetár Dóra, Kautzky Armand és Benkő Péter maradjon a színpadnál!

A rajongói által vakon tisztelt, a tudomány jelenlegi állása szerint azonban teljességgel hatástalan homeopátia világnapjára riasztó videót készített a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület. A videón három színész nevetséges indokokkal magyarázza, hogy miért jó a cukordrazsés parasztvakítás. Megmondom, hogy miért iszonyúan káros, amit művelnek.

Karácsonyeste az izgalomtól lázas lett a kisfiam” – mondja a kamerába Szinetár Dóra. “Influenzás lettem” – teszi hozzá Benkő Péter. “Visszatérő gyomorpanaszaim voltak” – folytatja Kautzky Armand a szóban forgó videóban. A színésznő azt is elárulja, hogy a gyerekorvosuk ajánlotta nekik a módszert, a kétszeres Jászai-díjas Benkő pedig hozzáteszi, hogy a módszer nem a tünetet kezeli, hanem a valós problémát.

A gyanútlan néző eddig még azt is gondolhatja, hogy valamilyen csodaszerről van szó, nem pedig a tudományos hátteret nélkülöző ezo-hülyeségről, de szerencsére jön Kautzky Armand, aki elmondja, hogy a homeopátia “segíti a gyógyító információk áramlását”. Tetszik érteni, a mikrohullámú sütő meg eltöri a víz DNS-ét, mint azt az egyszeri internetező okosan leírta volt, egy a Facebookon megjelent, vonatkozó témájú poszt alá. Ugyanitt felkészülnek a Grabovoj-számok és az aurafotózó szakemberek.

Szinetár Dóra, Kautzky Armand és Benkő Péter maradjon a színpadnál!

A minap Gwyneth Paltrow mondta ki a szájával, hogy előbb szívna cracket, mint hogy sajtot egyen, ennek farvizén háborogtam egy sort arról, hogy miért felelőtlenség, ha egy sok embert elérő híresség követendő példaként állítja be a saját hagymázas képzelgéseit, illetve áltudományos marhaságait. Amíg azonban Gwyneth Paltrow esetében viszonylag könnyű felmérni, hogy csak egy elkényeztetett – és profitorientált – hollywoodi sztár nyafogásairól van szó, aki rezzenéstelen arccal mer napi 80 dolláros (kb. húszezer forint) étrendet ajánlani, addig egy a fentiekhez hasonló videó a kevésbé körültekintő, hiszékeny vagy épp aluliskolázott emberek számára azt a kétes látszatot fogja kelteni, hogy itt egy univerzális csodaszer, ami mindenre jó, ráadásul mellékhatásai sincsenek.

Bár lennének, mert az azt jelentené, hogy van bennük ténylegesen valamiféle hatóanyag, nem csak egy-két atomot mutatnak meg a doboznak a gyárban, illetve akkor komolyan vehető tudományos vizsgálatokkal is kimutatható lenne a hatása, és nem lenne elérhető a témában számos olyan tanulmány, amely ennek az ellenkezőjét bizonyítja.

Szinetár Dóra nem orvos. Benkő Péter sem orvos. Kautzky Armand sem orvos, és bár hiába áll mögöttük a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület, azt hiszem, nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy ezek az emberek inkább színészkedjenek, énekeljenek, bánom is én, de a mások egészségét adott esetben komolyan befolyásoló tevékenységet legyenek kedvesek mellőzni a jövőben.

Szinetár Dóra, Kautzky Armand és Benkő Péter maradjon a színpadnál!

Ha a társadalom egészségéért aggódnak, nyugodtan felhívhatják a figyelmet arra, hogy például mekkora veszélyt jelent a modern társadalmakra a cukorbetegség, emlékeztethetnek rá, hogy a rendszeres szűrővizsgálatokkal lehet jól harcolni a rák és egyéb megbetegedések ellen, sőt még azt is nyugodtan elmondhatják, hogy mindenki mozogjon, sportoljon sokat és fogyasszon gyümölcsöt-zöldséget is rendszeresen.

De azt nem tehetik meg, hogy egy bizonyítottan hamis, még csak áltudományosnak sem nevezhető sarlatánságot úgy állítanak be, mintha az megoldást jelentene mindenre, a szamárköhögéstől a nyirokrákig. Már csak azért sem, mert ha ezek után valaki ezt a módszert választaná és nem működne nála a placebohatás (ami a homeopátiás szerek egyetlen tudományosan bizonyítható hatása lehet), akkor az ő lelkükön fog száradni az adott ember egészségi állapotának további romlása, a tragikus következményekről nem beszélve. Ráadásul, ha pénzért vállalták a szereplést a videóban, akkor a fentiek mellé a kapzsiság és súlyos butaság minősített esetéről is beszélhetünk.

Én hiszek a homeopátiában” – mondja Szinetár és Benkő. “Nem kell hinni benne, működik magától is” – teszi hozzá a legerősebb érvet Kautzky Armand. Nos, kedves Armand, köszönöm, hogy ezzel a mondattal tökéletesen elhelyezte a homeopátiát Egely György energiamérő kereke, illetve a feljebb már említett Gravoboj-számok komolyságával megegyező skálán. De ha lehet, az efféle marhaságait legfeljebb szűk családi körben terjessze (bár, ha lehet, akkor inkább ott sem), de semmiképpen se az internet nyilvánossága előtt állítsa be ezt a tudományos hátteret nélkülöző sarlatánmódszert gyógyító csodaszerként.

Szinetár Dóra, Kautzky Armand és Benkő Péter maradjon a színpadnál!

Ingyen ötlet a homeopátiát tűzzel-vassal védő, vérhabot hörgő felhasználóknak, egyben a fenti videó készítőinek is: ha olyan rendíthetetlenül hisznek ebben a módszerben, javaslom, hogy a videóban foglalt mondatok helyett valami kézzelfoghatóbb magyarázattal próbálják meg alátámasztani az érvelésüket. Az, hogy a cukordrazsé nyeldeklésétől elmúlt a gyerek köhögése (a nagynéném isiásza/a kiskutyám mumpsza), illetve hogy “a homeopátiát nem lehet tudományos módszerekkel mérni, mert más a hatásmechanizmusa”, ezek az érvek nem érvek, hiszen egyrészt komolyan vehetetlenül szűk mintán mutatják be a homeopátia állítólagos hatékonyságát (lásd még: placebo), illetve továbbra sem támasztja alá semmivel, hogy mitől működne a módszer, azon kívül, hogy azért, mert csak.

Javasolnám továbbá – ha már a Magyar Tudományos Akadémia is elfogadta, hogy a homeopátiás szereknek az egyébként kőkeményen tesztelt gyógyszerekkel azonos elbírálásban kell részesülniük –, hogy az amúgy kőkeményen tesztelt gyógyszerek csomagolására megtévesztő módon hasonlító homeopátiás szereken tüntessék fel jól látható nagy betűkkel, hogy azok a készítmények túlárazott cukordrazsét tartalmaznak, hogy mindenki eldönthesse saját maga, hogy komolyan vehető gyógyszert szeretne a gondjára-bajára, vagy sárkányfüvet, hogy aztán drukkolhasson a placebónak.

A jövőben pedig színészeknek, sportolóknak és a többieknek tessék kérem tartózkodni a hasonló videókban való szereplésektől, helyette inkább vállaljanak be egy aranyérkrém-reklámszpotot. Esküszöm, még meg is nézem, csak a homeopátiával ne fárasszuk már egymást. Köszönöm, jó egészséget kívánok!

További cikkek a homeopátiáról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top