Egészség

A szívroham a fiatal nőkre nézve a legveszélyesebb

Meglepő magyarázatot talált egy friss kutatás arra, hogy a fiatal nők számára miért lehet veszélyesebb a szívroham. A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy a tüneteket a legtöbb ember rosszul ismeri, ez pedig tovább fokozhatja az életveszélyt.

A Yale School of Public Health legfrissebb kutatási anyaga szerint az 55 évnél fiatalabb nők kétszer nagyobb eséllyel halnak bele a szívrohamba, amennyiben ilyen tünetekkel kerülnek kórházba.

A szívroham tünetei nem feltétlenül ennyire egyértelműek
A szívroham tünetei nem feltétlenül ennyire egyértelműek

A szívrohamra a legtöbben tipikus férfibetegségként gondolnak, azonban a KSH 2014-es adatai szerint Magyarországon körülbelül nyolcezerrel több nő volt érintett, mint férfi.

A Yale kutatói szerint az is súlyosbíthatja a helyzetet a nőknél, hogy a tüneteket legtöbben csak a filmekből, tévésorozatokból ismerik, ahol jellemzően szinte kizárólag csak idősebb férfiakat ér szívroham és azt is olyan tünetekkel szokták ábrázolni, mint a bal kar zsibbadása vagy fájdalma, illetve szorító mellkasi fájdalom.

A kutatási anyag szerint a fiatalabb nők nem figyelnek oda az esetleges intő jelekre, főleg azért, mert a nőknél más jelei is lehetnek a szívroham közeledésének, olyasmik, amelyeket más okokra vezetnek vissza. Nehezíti a dolgot, hogy az olyan tünetek, mint a légszomj, a szívverés felgyorsulása vagy a verejtékezés nagyon hasonlítanak például a pánikroham tüneteihez, a hányingert, illetve a nyak, a váll vagy az állkapocs fájdalmát pedig nem nehéz izomláznak vagy a rossz alvás tüneteinek betudni.

A tévé tehet róla

A kutatók egy érdekes jelenségre is rámutattak, ami magyarázhatja, hogy általában miért férfiakat látunk a képernyőn: a defibrillátor használata előtt el kell távolítani a melltartót, ugyanis a kosárban lévő merevítő drótok vezetik az áramot. Félmeztelen nőket viszont nem lehet csak úgy mutogatni a képernyőn, még akkor sem, ha egyébként életmentő beavatkozásról szólna a jelenet.

A kutatók megjegyzik, hogy a tüneteket nem szabad félvállról venni, ezért, ha bárki a fenti tüneteket észleli magán, azonnal forduljon orvoshoz. Az észlelés utáni első 60 percet “arany órának” nevezik, amikor minden másodperc számíthat a túlélés szempontjából. Azt is javasolják, hogy aki efféle tüneteket észlel magán, rágjon el egy aszpirint, ezzel ugyanis csökkenthető az erek elzáródásának esélye.

További cikkek a szívroham kockázatairól az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top