Egészség

Legyőzni a megdöbbentő tudatlanságot – felvilágosító Ciklus-show a magyar gyerekeknek

Megdöbbentő a tudatlanság, még a felnőttek körében is, sokan azért járnak orvoshoz és nőgyógyászhoz, mert folyásnak hiszik azt a normális és egészséges váladékot, amit a bugyijukon látnak. Bemutatjuk a Ciklus-show-t, ami az egyik legizgalmasabb felvilágosító óra.

A projektet dr. Elisabeth Raith-Paula hozta létre Németországban, aminek lányoknak szóló részét, a Ciklus-show-t a magyarok egy az egyben átvették. Ez egy levédett, standardizált program. Aki Ciklus-show-t akar tartani, annak minden esetben meg kell tanulnia pontosan a workshop játékos ismertető nyelvezetét, sorrendiségét, szóval egy komplett képzésen kell részt vennie, levizsgázni és oklevelet szerezni.

Elisabeth többször járt már Magyarországon képezni és továbbképezni. A magyar gyakorlat szinte csak egyetlen dologban tér el a német alaptól, mégpedig abban, hogy Németországban a fiúknak szóló show-t kizárólag férfiak tarthatják, nálunk viszont nagyon kevés a férfi tréner, emiatt a fiúprogramot nem tudták átvenni a németektől. A fiúknak szóló rész a német programon alapuló magyar fejlesztés. Nálunk legtöbbször a kisfiúkkal is nők beszélgetnek. Miért van ez így? 

“Talán azért, mert a szakemberek a főállásuk mellett vállalják az előadásokat az iskolákban, és a férfiak családfenntartóként nehezebben szabadulnak el a munkahelyükről. Vagy az is lehet, hogy kevésbé nyitottak erre a programra” – meséli Fausztné dr. Edöcsény Katalin, aki öt gyerek anyukája és orvos. Ő 2013 óta tart Ciklus-show-kat, 10–12 éves gyerekeknek. Kati azt mondja, hogy a nagyobbak már nem lennének nyitottak sem erre a játékos formára, sem a program nyelvezetére. Velük már másképp kell beszélni és kicsit másról. Ráadásul a 10–12 éves korosztály az, amelyik a hirtelen változásokat észleli magán, és ők azok is, akik nem értik, hogy mi történik velük.

Fotó: Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium
Fotó: Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium

Az udvarlás is szóba kerül

“Eddig a program híre szájról szájra terjedt, sajnos csak kevesen tudják, hogy létezik. A gyerekek nagyon szokták élvezni, a legtöbben csak itt hallanak arról, hogy pontosan milyen változások mennek végbe a testükben. Megdöbbentő a tudatlanság, még a felnőttek körében is, sokan azért járnak orvoshoz és nőgyógyászhoz, mert folyásnak hiszik azt a normális és egészséges váladékot, amit a bugyijukon látnak. Ez a méhnyaknyák, és ennek több megjelenési formája van a ciklus szakaszaitól függően: egy kicsit a túróra hasonlító sűrűbb, darabos váladék, illetve teljesen átlátszó, gélszerű is lehet. Azok a kislányok, akik részt vesznek a Ciklus-show-n, már tudni fogják, hogy ettől nem kell megijedni, és nem kell vele orvoshoz fordulni.

Beszélgetünk a betéthasználatról, a tamponról, egészségügyi megjelenési formákról és arról is, hogy milyen érzéseket vált ki a menstruáció egy nőből. A fiúkat igyekszünk megtanítani arra, hogy figyeljenek oda a lányokra, legyenek empatikusabbak egy menstruáló nővel, mert ilyenkor érzékenyebbek lehetnek a lányok, és megbeszéljük azt is, hogy egy várandós nővel hogyan kell viselkedni. Igyekszünk a fiúk szemét felnyitni, hogy egy férfi attól férfi, hogy lovagias és megvédi a lányokat. A fiúknak és a lányoknak is azt hangsúlyozzuk, hogy értékesek, és képesek az élet továbbadására.

Fotó: Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium
Fotó: Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium

Lányok és fiúk szigorúan külön játszanak itt

Nagyon fontos eleme a programnak, hogy a gyerekeket nemek szerint különválasztják, pont azért, hogy ne legyen kínos vagy ciki kérdezni. A programon nem vehet részt szülő sem éppen ezért, ha azonban mégis szeretnék megismerni  a show-t, akkor előző nap tartanak a szakemberek egy külön ismertetőt a nekik is. Ez nemcsak arra szolgál, hogy tudják, mi történik a gyerekükkel, hanem arra is nagyon jó, hogy otthon tovább tudjanak beszélgetni erről. Az is szabály a show alatt, hogy nem lehet kigúnyolni vagy kinevetni senkit, aki kérdéseket tesz fel, sőt azt is meg kell ígérni, hogy másnap sem cikizik ezért egymást, nem mesélik el, ki mit kérdezett és mit fűzött hozzá. Kati tapasztalatai szerint a lányok jóval komolyabban veszik ezeket a foglalkozásokat, mint a fiúk, viszont a fiúknak már másfajta tapasztalataik vannak magukról 10-12 évesen, mint a lányoknak.

Fotó: Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium
Fotó: Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium

Luxusszálloda és hormonbarátnők

A program maga 5-6 órás, tehát egy komplett iskolai napon át tart. A szakemberek hatalmas színes installációkon/textíliákon keresztül mutatják be a szerveket, a hormonokat. Mindennek megvan a maga játékos neve: luxusszálloda a méh, várószoba a hüvely. A foglalkozás alatt sok-sok játék és zene segít a gyerekeknek abban, hogy ne csak az értelmükre hassanak, hanem az érzékszerveikre is, hallás, tapintás, ízlelés stb., és feloldódjanak, merjenek kérdezni. A játékok modern elemekkel operálnak: például a fonalas játékban eljátsszák, hogyan készülnek adott esetben a gyermekek által megnevezett női popsztár vendéglátására. Később, amikor a saját szervezetükről beszélnek, mindig erre a fonalas játékban eljátszott előkészületekre utalnak vissza.

Fotó: MFM-Projekt
Fotó: MFM-Projekt

Kiderül, mi az élet egyenlete

Magát az aktust és a megtermékenyülést is pontosan elmondják a gyerekeknek a szakemberek, az installációkon keresztül pedig meg is mutatják, hogy például egy hímivarsejt a hüvelyből hogyan jut el addig, hogy megtermékenyítsen egy petesejtet. A fiúknál a férfi nemi szervet részletesebben mutatják be, mint a lányoknál, és beszélnek az X, Y kromoszómák szerepéről is. Kártyával kisorsolják a nyertes hímivarsejtet, aki célba ér, és igyekeznek megértetni a gyerekekkel, hogy ők maguk már a fogantatás pillanatában kétszeres nyertesek. Megtudják, hogy a fogantatás pillanatában eldől, hogy kék vagy barna szemű lesz-e valaki. A fogamzásszabályozásról részletesen még nem beszélnek ennek a korosztálynak, mert egyrészt korai, másrészt pedig sok információt kapnak így is a gyerekek, pontosan elég nekik ennyit megérteniük egy nap alatt.

Fotó: MFM-Projekt
Fotó: MFM-Projekt

A menstruáció nem ciki

“A legtöbb lány szégyelli, hogy menstruálni kezd, nem is igazán érti, hogy mi történik a testében. Kevesen kérdeznek az anyukájuktól, inkább csak félinformációkat tudnak. Sokan felnőttként sem tudják elmondani, hogy mi zajlik a testükben. Ezt szeretnénk megszüntetni, ezért dolgozunk. A kislányból nagylány lesz, ez nem szégyen, bizonyos törzseknél ezt meg is ünneplik, hiszen ez nagy dolog. Érdemes ehhez hasonlóan hozzáállni otthon is, örülni annak, hogy menstruál a lányunk, esetleg egy pici ajándékot is kaphat a nagylánnyá válás örömére” – hangsúlyozta  a szakember.

 Itt olvashatsz még többet a kiskamaszok gondjairól: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top