Egészség

Hetekig hiány volt a tetanusz-oltóanyag az országban

Csak pár napja indult újra a terjesztés, így lassan minden kórházba és gyógyszertárba eljut majd a megfelelő mennyiség.

Kifogyóban vannak a készletek, mert két hétig országos hiánycikk volt a tetanusz-oltóanyag.

Ezt mondta az Indexnek az  Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) kommunikációs igazgatója. Tinnyei Mária szerint május 20-án jelezték nekik a hiányt, ami június 4-re megszűnt, mivel a legnagyobb hazai nagykereskedők, a Phoenix Pharma és a Hungaropharma is elkezdték a megrendelt oltóanyagok szállítását a kórházakhoz, gyógyszertárakhoz.

“Az OGYÉI koordinálja az elosztást, tekintettel arra, hogy a kórházak és a gyógyszertárak készletei érthető módon kifogyóban vannak. Az Indextől érkező jelzés alapján a Szent János Kórházba történő kiszállítást megsürgettük” – mondták az OGYÉI-nál

Nem először van gond a terjesztéssel: 2012-ben például azért volt hiány, mert a nagykereskedőknek közel húszezer doboznyi felhasználatlan, lejárt szavatosságú készítményt kellett megsemmisíteniük, a gyár pedig nem tudta pótolni ezt. 2014-ben pedig olyan súlyos volt a helyzet, hogy az OGYÉI soron kívül engedélyezte a Magyarországon amúgy nem forgalmazott, másik típusú vakcina, a Tetavax behozatalát is – írja az Index.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top