Egészség

3 pofonegyszerű meditáció, hogy ne legyél folyton ideges

Amikor először mondták nekem, hogy kezdjek el meditálni, mert attól majd jobban fogom érezni magam testileg és lelkileg, néztem bociszemekkel, hogy nem vagyok én ilyen lótuszülésben üldögélő, ezospiri ember, akinek naponta erre lenne egy órája. Aztán megvilágosodtam, hogy a meditáció ennél jóval egyszerűbb és hasznosabb dolog a gyakorlatban.

Mint megtudtam, elég a napjaimból már 5-10 perc is ahhoz, hogy jelentősen javítsak az életemen. Nemcsak azoknak van erre szükségük, akik depresszióval vagy más mentális problémákkal küzdenek, hanem mindenkinek, akinek kicsit is stresszes az élete. Ez utóbbi azt hiszem nagyjából 5 milliárd embert érint a világon. Felhúznak a munkahelyen, hisztis a gyerek, szorongatnak a határidők, halogatod a fontos feladatokat, nyomasztanak az anyagi problémák, meg úgy általában, az egész jövő olyan félelmetes, és már csak rágondolni is elég, hogy pánikrohamod legyen.

Nincs olyan ember, ha nem buddhista szerzetesként él Tibetben, aki azt mondaná, hogy az élete simán, gördülékenyen és stresszmentesen zajlik.

Minimum az életünk felét azzal töltjük, hogy a fejünkben keringő gondolatokkal küzdünk és hagyjuk, hogy az ide-oda csapongásukkal boldogtalanná tegyenek minket. Ez igazából elég szomorú, főleg úgy, hogy már rég tudjuk, hogy meditációval kitisztítható lenne az elménk.

Az agyunkról beszélünk ebben a kérdésben, ami a mi legértékesebb, legfontosabb eszközünk. Az agyunk határozza meg, hogyan tapasztaljuk a körülöttünk lévő világot. Az agyunktól függ, hogy épp boldogak, elégedettek, érzelmileg kiegyensúlyozottak vagyunk, és hogy mennyire tudunk más emberekhez kapcsolódni. Közben az agyunk az, ami a karrierünket is alakítja, hogy mennyire vagyunk fókuszáltak, kreatívak, spontánok, és hogy megtesszük-e tényleg azt, ami tőlünk telik.

3 pofon egyszerű meditáció, hogy ne legyél folyton ideges

Mégis pont az agyunkkal nem foglalkozunk túl sokat. 

Edzésben tartjuk az izmainkat, odafigyelünk a testi egészségünkre, a hajunkra, a ruháinkra, még azzal is törődünk, hogy a kocsink milyen állapotban van, de az agyunkat nem gondozzuk valamiért ilyen alaposan. Az eredmény persze az, hogy mindenki tiszta stressz. Keringenek a fejünkben a zavaró gondolatok, aggodalmak, rágódások, érzelmek, amelyekkel nem tudunk mit kezdeni. Annyi minden mással vagyunk elfoglalva, hogy a legfontosabb szervünket figyelmen kívül hagyjuk, pedig napi edzéssel megtanulhatnánk, hogyan kell arra használni, hogy a jelen pillanatban maradjunk és élvezzük a körülöttünk lévő világot. 

10 érv a tudományos kutatásokból, hogy miért kezdj el azonnal meditálni:

  1. Több lesz a meditációtól az agy szürkeállománya.
  2. Csökkenti a szétszórtságot.
  3. Jól kezelhető vele a depresszió és a szorongás.
  4. Átformálja az agyat, tanulékonyabbá válsz tőle.
  5. Pár hét alatt jelentősen javul a koncentrációképesség.
  6. Leküzdhető vele a függőség.
  7. A gyerekek boldogabbak, egészségesebbek és sikeresebbek lesznek tőle.
  8. Megszüntetheti az inszomniát.
  9. Újraindítja, kitisztítja a fáradt, kiégett elmét.
  10. Nagyon kis erőfeszítést igényel az elsajátítása.

Nem kell megtanulni meditálni ahhoz, hogy meditálni kezdj

Persze ha valaki profi buddhista meditációt szeretne tartani, akkor azt meg kell tanulni, de a következő három gyakorlat, amit én tanultam, nem igényel semmilyen erőfeszítést.

3 pofon egyszerű meditáció, hogy ne legyél folyton ideges

1. Tanulj meg lélegezni

A mélyeket légzés volt az én első feladatom, meg kellett tanulnom lélegezni, ami vicces, mert azt hittem, hogy egész jól gyakorlom napjában több ezerszer a ki- és belégzést, de nem. A hasi légzésre kell figyelni, és egy percig csak arra gondolni, hogy lélegzel. Én azt képzelem ilyenkor, hogy egy lufi van a hasamban, amit fel kell fújnom belégzéskor, kilégzéskor pedig kiengedem belőle a levegőt. A hasi légzés hatalmas élettani hatással jár: a tüdődet jobban megtöltöd levegővel, több oxigénhez jutsz, átmasszírozod a belső szerveidet, jobban áramlik a véred, megváltozik az életed.

Ezt a légzést egy percig kellett első körben gyakorolnom, amit aztán emelnem kell addig, míg már majd csak hasi légzéssel lélegzem életem hátralevő részében. Ez az egy perc ilyenkor őrült hosszúnak tűnik, óhatatlanul azon kezdesz gondolkodni, hogy ne gondolj arra, amire amúgy épp gondolsz. Ezért fontos, hogy ne akard legyőzni a gondolatokat, nem kell elűzni őket, csak hagyni kell átfolyni az elmén mindent, ami felbukkan benne. Egy percet mindenki rá tud szánni, akárhol, még a buszmegállóban is elvégezhető ez a meditáció, napjában minél többször egy percben.

2. Fehér hegy és sekély tó

“A fehér hegyet megmászva” nevű meditációs gyakorlat nem más, mint a fogmosás. Naponta kétszer automatikusan csináljuk, pedig ha tudatossá tesszük, máris meditáció lesz belőle. Enyhén behajlított térddel, ellazulva végezd, koncentrálj a légzésre közben. Csak arra figyelj, hogy milyen érzés fogat mosni, ahogy megtisztulnak a fogaid milliméterről milliméterre. Mit csinál a nyelv, milyen érzés a fogkefe az ínyen, hányszor körözöl vele a szádban… Észre sem veszed, és egyrészt tisztábbak lesznek a fogaid, másrészt az agyad kap egy kis lélegzetvételnyi szabadulást a gondolatok dömpingje alól.

3 pofon egyszerű meditáció, hogy ne legyél folyton ideges

Ugyanilyen meditatív hatása van annak a gyakorlatnak is, amit hétköznapi nevén mosogatásnak hívnak, de John C. Parkin: F**ck it! című könyvében “Sekély tóban úszkálva” gyakorlat a neve. Ha odafigyelsz a mosogatásra, akkor kikapcsolódássá válik, ami közben el tudod engedni magad. A megtisztulás, mint a fogmosás esetében is, fontos szerepet játszik az agy kisimításában, csak most nem a fogakat, hanem az edényeket mosod tisztára. Minden egyes edényre figyelj oda, milyen érzés a meleg vízben nyúlkálni, milyen hangot adnak ki az edények, ha egymáshoz érnek, csodáld meg a mosogatószer buborékjait. Közben végig hasi légzéssel vedd a levegőt, így lesz egy aktív meditációd, aminek a hossza attól függ, mekkora a káosz a konyhádban.

3. 10 percig ne csinálj semmit

Abszolút semmit. Ehhez a gyakorlathoz kell napi 10 perc, de megéri azt a 10 percet erre fordítani a telefon nyomkodása helyett. Nem kinyírni kell a gondolatokat, sem kiüríteni a fejet, csak hátralépni két lépést és 10 percig figyelni, mi zajlik a fejedben. Azonosítani a gondolatokat, a visszatérő szorongó, állandóan belül dumáló hangokat, és hagyni, hogy továbbálljanak. 10 perc mindenféle elektromos kütyü nélkül, csendben, csak te és a gondolataid. Úgy koncentrálj a saját agyadban zajló folyamatokra, mintha kívülálló lennél, mintha a legjobb barátodként állnál ott és olvasnál a gondolataidban. Felszabadító élmény, feloldódik egy nagy halom szorongás tőle, érdemes 10 percet naponta ezzel a meditációval eltölteni.

Tulajdonképpen nincs olyan kifogás, amivel meg lehetne indokolni, hogy miért nem kezdünk el meditálni most rögtön. Nem kell hozzá az égvilágon semmi, csak maximum napi 10 perc, hogy rövid távon sokkal jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Ingyen van, szinte bárhol lehet csinálni és kevés időt vesz el. Mellé pedig megváltoztathatja az egész életünket.

Olvass többet a meditációról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top