Egészség

Ezek a legnépszerűbb drogok Magyarországon

Legális és illegális drogok egyaránt szerepelnek az önkéntes válaszadáson alapuló listán.

3071 magyar töltötte ki a világ legnagyobb – bár mivel önbevalláson alapul és az interneten készül, ezért nem reprezentatív – drogfogyasztással kapcsolatos felmérést, a The Globel Drug Survey-t – írja a 444.

Az eredmények alapján Magyarországon a legnépszerűbb drog továbbra is az alkohol, ez pedig a dohány és az energiaital követi. Az illegális drogok közül a legtöbben marihuánát fogyasztanak.

Ez a legnépszerűbb drog Magyarországon

Az alkoholfogyasztási szokásokat a WHO tesztje segítségével mérik fel, mely tíz szempontot vesz figyelembe, és négy csoportba sorolja a fogyasztókat. Aki legalább 8 pontot elér a teszten, annál már fennáll az alkoholfüggőség kialakulásának kockázata, 16 pont felett a kockázat magas, aki pedig 20 pont feletti értéket kap, annak súlyos alkoholproblémái vannak. Ezen a skálán a magyar férfiak 14,3 százaléka érte el a minimum 16 pontot, ami magasabb arány, mint a világátlag, a magyar nőknek, pedig 8,8 százaléka, ami viszont alacsonyabb.

Az elmúlt években egyre inkább elterjedtek az új pszichoaktív szerek, így a herbál és a dizájner drogok is, ugyanakkor ezek népszerűsége a legfrissebb adatok szerint némileg csökkent a tavalyi évhez képest.

Az internetről a magyarok 1,9 százaléka rendelt drogot az elmúlt egy évben, a világban ez az arány 4 százalék.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top