nlc.hu
Egészség
A világbajnok kedvenc egészséges vendégváró falatkái

A világbajnok kedvenc egészséges vendégváró falatkái

Bánkuti Gabi világbajnok, tréner három szuperegészséges vendégváró receptet hozott nektek.
A cikk szerzője Bánkuti Gabriella fitneszvilágbajnok, tréner, aki nemrég újabb címet szerezett: ő lett az első profi naturál világbajnok. Itt nézhetsz Gabi győzelméről fotókat.
 

Ropogós zöldségek főtt rizzsel és kesudióval

Sokan nem gondolják, de a nyers zöldségek tökéletesen illeszkednek a főtt rizshez, amit már csak kesudióval kell megbolondítanunk, és fantasztikus nyerssaláta-tálat kapunk.

 Hozzávalók 4 tálhoz:

  •  2 db megtisztított sárgarépa csíkokra vágva
  • 1/2 kisebb lila káposzta megmosva, csíkokra vágva
  • 10 vagy 12 koktélparadicsom megmosva, félbevágva
  • 4 nagy marék kesudió só nélkül
  • 6 vagy 8 salátalevél
  • 2 érett avokádó csíkokra vágva
  • tálanként 1-1 csészényi főtt jázmin vagy basmati rizs
  • fekete szezámmag a saláta tetejére
  • Nuoc Mam szósz (ázsiai üzletekben kapható)
A világbajnok kedvenc egészséges vendégváró falatkái

 

 Ezek pedig a szószhoz kellenek:

  • szójaszósz
  • rizsecet
  • szezámolaj
  • édesítőszer, méz vagy nádcukor  (minden összetevő, ahány tálat készítünk, annyi, tehát 4 ember esetén 4 ek. szójaszósz stb.)
  • friss bors ízlés szerint

 

Így állítsd össze:

A saláta elkészítése nagyon egyszerű. Pici sóval először főzzük meg a rizst, és hagyjuk kihűlni, a zöldségeket mossuk meg és készítsük elő. Készítsük el a szószt, avagy az öntetet, ha nincs kész ázsiai szószunk. Tépjük össze a salátaleveleket, nem kell szabályosan, így még rusztikusabb lesz, és tegyük a nagyobb tálba.

A rizst a tál közepén helyezzük el. Sokkal szebb, ha a csészébe visszatesszük, kicsit megnyomkodjuk, és onnan öntjük a tálba, így felveszi a csésze alakját.

A rizs és a salátadarabok mellé helyezzük el a további hozzávalókat, majd öntözzük meg az egészet a szószunkkal, és végül szórjuk meg szezámmaggal. Tálalhatjuk is.

Buddha-tál pirított zöldségekkel, szójás-fahéjas öntettel

A Buddha-tálak igazából csak nyers és főtt zöldségekből felépülő egészségtálak. A magas rosttartalom miatt az ilyen tálak szuper “gyógyszerek” a megterhelt gyomornak, az emésztésünknek.

Hozzávalók 4 tálhoz:

  •  1 nagy édesburgonya, apróra felkockázva
  • 3 széles paszternák, hámozva, felszeletelve
  • 3 közepes nagyságú arany cékla (különleges fajta, belül aranysárga színű, ha nincs, jó a   sima cékla is)
  • szőlőmagolaj (vagy olívaolaj)
  • tengeri só
  • 20 dkg spenót vagy más zöld levelű salátaféle
  • ½ kis fej lila káposzta felszeletelve
  • 4 csésze főtt barna rizs, vagy jázmin vagy basmati rizs
A világbajnok kedvenc egészséges vendégváró falatkái 

Szójás-szezámmagos-fahéjas öntet elkészítése:

  • ¼ csésze + 2 evőkanál szezámmagolaj
  • ¼ csésze víz
  • 1 evőkanál friss citromlé
  • 2 evőkanál tiszta szójaszósz
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál méz
  • ¼ teáskanál tengeri só

 

Elkészítés:

 Előmelegített sütőbe tegyük bele a gumós zöldségeket, az édesburgonyát, a paszternákot és a céklát. Öntözzük meg őket kicsi szőlőmagolajjal vagy olívaolajjal, szórjuk meg tengeri sóval, és süssük a sütőben 30-40 percig lassú tűzön. Közben főzzük meg a rizst, és hagyjuk kihűlni.

A zöldségek sütése közben elkészítjük az öntetünket is, aminél a legegyszerűbb az összes hozzávalót egy turmixgépbe bedobni és összemixelni. Ha sűrű az öntetünk, adjunk hozzá még egy kis vizet, ameddig krémes állagú nem lesz.

Készítsük elő a tálakat a kész ételünk elkészítéséhez. Tegyük bele a nyers zöldségeket, spenótot vagy más zöld levelű salátalevelet, káposztát felcsíkozva, a főtt rizst a tál közepébe helyezzük, és ez köré tegyük a sült zöldségeket. Végén az egészet öntsük le az öntetünkkel. Díszítésnek napraforgómagot vagy petrezselymet szórhatunk a salátánk tetejére.

 

Zöldségmártogatós:

Egy életmód váltó tv-show keretein belül kóstoltam először ilyen zöldségmártogatóst és nagyon megtetszett, hogy hihetetlen könnyen és gyorsan lehet elkészíteni, ráadásul roppant dekoratívan nézhet ki a tányérunkon is. Igazából a fantáziánkra van bízva, hogy milyen krémet készítünk hozzá, én most a tonhalas avokádókrémet választom. A zöldségek közül a sárgarépa, uborka, párolt spárga, a zellerszár, kaliforniai paprika tökéletes “pálcikája” lehet a krémnek. Tehát a zöldségeket mossuk meg, szeleteljük fel csíkokra, a spárgát picit dinszteljük elő.

A világbajnok kedvenc egészséges vendégváró falatkái

Tonhalas avokádókrém 4 személyre:

  •  2 db avokádó kimagozva, lepürésítve
  • 1 db citrom vagy zöld citrom leve
  • pici bors
  • tengeri só
  • 4 db olívaolajos tonhalkonzerv lecsepegtetve
  • rizs-, szója- vagy kókusztejszín
A világbajnok kedvenc egészséges vendégváró falatkái

Az elkészítés roppant egyszerű. Az avokádó magját távolítsuk el, pucoljuk meg és pürésítsük a puha húst. Adjunk hozzá pici citromlevet, sót, borsot, adjuk hozzá a lecsöpögtetett tonhalkonzervet, majd alaposan keverjük össze a tejszínnel.

A zöldségpálcákat rendezzük poharakba, a pürét pedig egy nagy tálba.

Ugye, nem is nagy ördöngösség?

A világbajnok kedvenc egészséges vendégváró falatkái

 

A világbajnok 10 kedvenc…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top