Egészség

Városi legendák a menzeszről

A havi vérzés kifejezetten tabutémának számít sok kultúrában, és számos babonaság, valamint jó- és rosszhiszemű tévhit kapcsolódik hozzá. Még nálunk sem volt ildomos erről beszélni egy-két generációval ezelőtt, ezért az akkori lánykák egymás ijesztő mendemondáiból "világosultak fel" a kérdésben, ami enyhén szólva sem szerencsés. Ma már nincsenek nagy titkok a menzesz körül, bárki megtudhat róla bármit, de egyes téves hiedelmek még ennek ellenére is makacsul tartják magukat. Ezekből szeretnék eloszlatni párat.

 

1. Nagyon sok vért veszítenek a nők a menzesz alatt

Egy-egy látványos terjedelmű folt a lepedőn fényesen bizonyítja sokaknak azt a tévhitet, hogy sok vért vesztenek a nők a menstruáció alatt, pedig mindössze 3-4 evőkanál vér távozik csak ilyenkor. A többi dolog szövetmaradvány és hüvelyváladék – éppen ezért nem kell attól félni, hogy elvérzik valaki a ciklus első napjaiban. Erről jó, ha tájékoztatjuk bakfis lánykáinkat is, mert őket általában komolyan aggasztja ez a lehetőség.

Városi legendák a menzeszről

2. Menzesz közben tilos a szex

Sok kultúrában írott szabályok tiltják a szexet a vérzés idején, de ennek nincs különösebb egészségügyi alapja. Némileg ugyan nagyobb a fertőzés veszélye ilyenkor, de megfelelő higiéniás intézkedésekkel ez elkerülhető. Ráadásul a jó szex felgyorsítja a menzesz lefolyását, és hamarabb túl lesz a nehéz napokon az, aki nem tagadja meg magától ilyenkor sem az érzéki örömöket.

3. Ilyenkor nem lehet teherbe esni

De, lehet, és erre tanácsos nem csak magunkat figyelmeztetni, de felnőtt nővé érő lányainkat is. Igaz, hogy jóval kisebb erre az esély, mint a ciklus 14-17. napja közötti időszakban, de mégis előfordulhat!

4. A tampon elveszi a szüzességet

Ez szintén a fiatalabb lányok újra és újra visszatérő aggodalma. Nyugtassuk meg őket, hogy ennek a hiedelemnek nincs alapja, hiszen szüzesség az első szexuális aktussal veszik el. Minden egyéb teljesen ártalmatlan az ártatlanságra nézve.

5. Ha nem jön meg, akkor terhes vagyok!

Egyáltalán nem biztos, hogy a vérzés elmaradása a terhesség jele. Számos oka lehet a menzesz elmaradásának ezen kívül is: például stressz, kóros soványság, rossz táplálkozás, betegség, életritmus felborulása. (Érdemes megjegyezni, hogy lehet valaki úgy is áldott állapotban, hogy közben rendszeresen megjön a menzesze is, és csak akkor derül fény a dologra, amikor a növekvő magzat félreérthetetlenül kidomborítja a kismama hasát.)

6. A fürdőző nők menstruációs vére támadásra ingerli a cápákat

Egy “havibajos” nőt éppen akkora eséllyel támad meg egy cápa, ha a tengerbe merészkedik, mint bárki mást. (Vagyis nagyon kevéssel.) A rossz horrorfilmekben talán beválhat ez a kamu, de a valóságban egyáltalán nem így van, eddig legalábbis egyetlen esetről sem tudnak, sem a nőgyógyászok, sem a tengerbiológusok.

7. Menzesz alatt tilos a sport

Akárcsak a szex, a sport sem tilos a havi vérzés idején. Jobb persze, ha kíméletesebbek vagyunk ilyenkor magunkkal, és nem vérezve próbálunk meg rekordokat dönteni az edzőteremben, de szó sincs arról, hogy egy kis mozgás ártana. Sőt, még oldja is a görcsöket, ha nem visszük túlzásba.

Olvass cikkeket menstruáció témában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top