Egészség

Robotokkal tanultak meg újra mozogni nyaktól lefelé béna betegek

Nem kizárt, hogy elképesztő orvosi áttörés kapujában állunk.

Egy meglehetősen félelmetes külsejű exoszkeletonnal végzett egyéves tréninget követően nyolc lebénult beteg nyerte vissza részben az érzékelés és a mozgás képességét. Az eredmény még az orvosokat is meglepte, mert az eredeti céljuk nem az volt, hogy javulást érjenek el a betegeknél, hanem hogy azok az agyukkal, a virtuális valóságon keresztül tudjanak irányítani egy robot exoszkeletont, amely mozgatja lebénult testüket. Ehhez képest az emberek elkezdtek maguk mozogni.

A Scientific Reportsban megjelent tanulmány szerint a program elkezdése előtt a betegek 3–13 éve nem voltak képesek mozgásra és érzékelésre. Az ilyen régóta fennálló bénulások a leginkább ellenállók a kezeléssel szemben.

“Eddig úgy tudtuk, hogy ha a gerincvelő teljes léziójával diagnosztizálnak valakit, és 18 hónap után sincs javulás az állapotában, akkor gyakorlatilag nulla az esélye annak, hogy valaha is visszanyeri az érzékelés vagy a mozgás képességét” – magyarázta a kutatás egyik szakembere, miért is akkora áttörés a mostani eredmény.

Robotokkal tanultak meg újra mozogni nyaktól béna betegeket

A kezelés tulajdonképpen a virtuális valóságon keresztül történt. A betegek az agyhullámaikkal tanulták meg irányítani a rájuk erősített, Terminátor-szerű külső vázat. Ez eddig ismeretlen módon serkentette bizonyos agyterületek működését. Hogy pontosan melyekét és hogyan, az további kutatások tárgyát képezi. Ráadásul a betegek nemcsak a mozgási és az érzékelési képességüket nyerték részben vissza, de az emésztőrendszeri és a vizelet-visszatartási funkcióik is látványosan javultak.

“Az eredmények azt mutatják, hogy hatalmas gyógyulási potenciál lapul a gerincvelőben még a reménytelennek tartott idegrendszeri sérülések esetében is” – biztatott a szakember.

Forrás: bbc.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top