Egészség

Óvszer-automata az iskolákban: jaj-jaj, mindent elborít a szex!

Egy magyar vállalkozó kitalálta, hogy érdemes lenne az iskolákba óvszer-automatákat telepíteni, a fél ország meg kiakadt ezen. Nehogy! Pfujj, hát a büdös kölkei még szexuálni találnának, az meg mocsok, meg fertő, meg egyébként is tanuljon az a gyerek inkább! Hahó, emberek, 2016-ot írunk!

Langmár Bettina olyan automatákat telepítene az iskolák mosdóiba, amelyekből a diákok 200 forintért vehetnének óvszert. A magyar vállalkozó egyébként egy olyan okostelefonos alkalmazást is készített, amely kifejezetten fiatalok számára nyújt szexuális felvilágosítást. Erre még később visszatérek.

Előbb azonban beszéljünk arról, hogy az ötletet – természetesen – felháborodás fogadta, és egyik iskolaigazgató a másik után mondja el, hogy hát ez nem HELYÉNVALÓ dolog, egy ilyen automatának NINCS HELYE egy iskolában, mert pfujj! Jelzem, leginkább középiskolákról beszélünk, tehát nem a 7-8 éves gyerekeknek kínálgatnák a kotont az automatából.

Óvszerautomata az iskolákban: jaj-jaj, mindent elborít a szex!

A helyzet az, hogy a kedves iskolaigazgatók – tisztelet a kevés értelmes kivételnek –, úgy tűnik, még mindig szalvétával fogják a krétát. De így van ezzel honfitársaink jelentősebb hányada is, amennyiben hinni lehet a kereskedelmi tévék és rádiók közvélemény-kutatásainak. Csak egy eredmény a sok közül: a válaszadók 40 százaléka helyesli, a többsége azonban elutasítja az iskolai óvszer-automaták megjelenését.

Óvszerautomata az iskolákban: jaj-jaj, mindent elborít a szex!

A tanulással foglalkozzon az a gyerek!

Nagyjából ez az üzenete a témával foglalkozó cikkek-posztok alatt megjelenő kommenteknek, természetesen ennél jellemzően rosszabb helyesírással. Az ifjú elmék pallérozása persze fontos dolog, de kedves-drága emberek, picit el kellene gondolkodni ezen! A tinédzserek már csak ilyenek, hogy tanulás helyett jobban érdekli őket a bulizás, meg a csajozás-pasizás. Ez így volt az elmúlt pár száz évben is, és egyre inkább így lesz továbbra is. Lehet borongani a laza erkölcsökön, a médiából áradó pornómocskon, de ez nem fog változtatni a tényen, hogy a fiatalok szexelni fognak. Jó esetben óvszerrel.

Sajnos valahol itt tartunk szexuális kultúra terén
Sajnos valahol itt tartunk szexuális kultúra terén

Azért írom, hogy jó esetben, mert jelenleg sajnos elképesztő mértéket ölt: a Karitáció Alapítvány statisztikája szerint például a magyarországi 15–18 éves lányok közel felének volt már szexuális kapcsolata, viszont a párok 90 százaléka semmilyen módon nem védekezik az első alkalommal. A Magyarországon elvégzett abortuszok tíz százalékát (2007-ben ez a szám 5109 volt) pedig éppen ebben a korcsoportban hajtják végre. Minek ide óvszer-automata, nem igaz?

Kivétel van, de kevés, mint óvszer-automata az iskolában

A Tv2 Tények című műsora számolt be róla, hogy Székesfehérváron két iskolában is beüzemelték az óvszer-automatákat, ahol a szülők és a tanárok is jól fogadták a kezdeményezést. Innen üzenem Rockenbauer Lajosnak, a Comenius Iskola igazgatójának, személyes hősömmé vált, kérem, hogy beszéljen más iskolaigazgatókkal is, és próbálja meggyőzni őket, hogy szakadjanak ki a múlt századi gondolkodásmódjukból.

“Több olyan intézmény is van, ahol a vezetés szerint nincs helye ilyen automatáknak az iskolákban” – nyilatkozta Rockenbauer a Tényeknek, hozzátéve, hogy az általa vezetett iskolában a gyerekeket arra tanítják, hogy ne adjanak feleslegesen munkát az egészségügyi dolgozóknak.

Óvszerautomata az iskolákban: jaj-jaj, mindent elborít a szex!

Nem ott helyben használják ám!

A tévécsatorna riportjában megszólalt Langmár Bettina is, aki elmondta, hogy az iskolák többségével nagyon nehéz a témával kapcsolatban egyezkedni, főleg mert több helyen attól tartanak, hogy a fiatalok ott helyben fogják felhasználni a frissen vételezett óvszert. Langmár azonban csodálatos példával azt mondta, szerencsére ez nem olyan, mint egy kávéautomata, amelynek termékét egyből a vásárlás után el is fogyasztják.

Kedves, a fiatalok erkölcseit féltő iskolaigazgatók! Tessék elképzelni, hogy a tinik feltehetően tényleg nem ott, az automatának támaszkodva fogják ELHÁLNI A NÁSZT! Illetve tegyék fel maguknak a kérdést, hogy mi a rosszabb: ha a tizenéves diák – pfujj-pfujj, rossz, mocskos, erkölcstelen! – ne adj’ isten szexelni merészel délután, a házi feladat elvégzése után, vagy ha ezután mondjuk elvonul egy abortuszra, vagy esetleg a tinédzserkori terhességi statisztikákat javítva hordja majd a szíve alatt a magzatot magyar-, nyelvtan- és számtanórára is. Na ugye…

A Tények riportjában megszólalt a XII. kerületi Tamási Áron gimnázium igazgatója is, aki egyike azoknak, akik szerint nincs helye az automatának az iskolában. Hajnal Gabriella elmondta, ehelyett orvosokra és felvilágosító személyzetre lenne szükség, akik foglalkoznak a gyerekekkel.

“Az óvszer-automata önmagában nem egy rossz ötlet, fesztiválokon, szórakozóhelyeken” – tette hozzá az iskolaigazgató.

Kedves Hajnal Gabriella, engedjen meg egy kérdést: van az iskolában orvos és felvilágosító személyzet, aki foglalkozik a gyerekekkel? Kapnak a gyerekek megfelelő szexuális felvilágosítást az iskolai tartózkodásuk során? A legtöbb helyen nem, megint csak tisztelet az elenyésző számú kivételnek. Magyarországon ugyanis elég gyakran elhangzik, hogy ez nem a tanárok dolga, hanem a szülőké. Sajnos azonban mire az egységsugarú szülő előhozakodik a méhecskés-virágos-gólyás szöveggel, addigra a csemetéje jó eséllyel már túlesett az első néhány szexuális élményén, szóval lehet, hogy érdemes lenne ezt a hozzáállást újragondolni.

Amíg pedig nincs minden iskolában erre a célra kijelölt orvos, és egyáltalán, szexuális felvilágosítás és oktatás, mint olyan, addig lehet, hogy nem lenne akkora hülyeség, ha odakerülhetnének az óvszer-automaták a sulik mosdóiba. Minden erkölcscsősz nyugodjon meg, nem ettől fognak majd bűnbe esni az ifjú magyarok, de talán így megnő az esélye, hogy ésszel csinálják azt, amit amúgy is csinálnak most is, csak éppen óvszer nélkül.

Kellemes napot és biztonságos szexuális felvilágosulást kívánok a magyar iskolaigazgatók többségének!

További cikkek biztonságos szexről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top