Egészség

“Kamaszkoromban megkívántam az anyámat!”

Vannak anyukák, akik nem tudják kellően képviselni az anyai szerepüket kamasz fiukkal való kapcsolatukban. A két szerep párhuzamos megélése helyett az anyaszerep összemosódik a szexuális partner szereppel, és az anya–gyermek kapcsolatban is leginkább ez dominál. Az anyák akaratlanul is olyan szexuális hatásoknak teszik ki kamasz fiukat, aminek káros következményei lesznek a későbbiekben. Bizarrul hangzik, ám egy létező problémáról beszélünk.

Emlékszem, kamaszkoromban mennyire izgalomba hozott az anyám hatalmas feszes melle, amik kellően kipakolt, amikor elment otthonról. De a nehezebb helyzet az volt, amikor otthon lazán, melltartó nélkül egy fehér pólóban virított, vagy egy alig takaró bikiniben napozott a kertben. Ha nem bírtam magammal, bementem a WC-be, róla fantáziáltam, és kivertem magamnak. A mai napig iszonyatosan szégyellem magam emiatt.”

Amikor a nők szülnek, legtöbbször az válik problémává, hogy a feleség, szexuális partner szerep mellé érkező anyaszerep eluralja az életüket. A női szerepek közül az anyai szerep és a szexuális partner szerep konfliktusba kerül – ezt nevezzük szerepkonfliktusnak – és az anyák a konfliktusból adódóan inkább az anyai szerepet élik meg. Ilyenkor a nők csakis arra koncentrálnak, hogy elég jó anyák legyenek, bizonyosságokat gyűjtenek azt illetően, hogy valóban jól nevelik gyermeküket, megtesznek értük mindent, ám ritkán vagy egyáltalán nem szeretkeznek. Ez is egyfajta egyensúlyvesztés, hiszen a szexuális partner szerep háttérbe kerül.

De mi történik akkor, ha ez a szerepkonfliktus másik irányban jelenik meg? Ha az édesanya nem anyaként viselkedik az anya-gyermek kapcsolatban, hanem szexi nőként és a kamaszodó fiát férfiszerepbe emeli, így az anya-gyermek kapcsolat kimondatlanul is leginkább szexualitással töltött nő-férfi kapcsolattá változik?

“Anyummal elég sokáig együtt aludtam. Amikor apum lepattant anyukám mellől – még egészen kicsi voltam –, akkor alakult úgy, hogy anyu maga mellé vett az ágyba aludni. Aztán ott ragadtam. Még 14 évesen is együtt aludtunk egy ágyban.

Akkor ő 36 éves volt. Ebben az időszakban már éreztem, hogy ezt nem kellene, de mégis ott maradtam, mert volt ebben valami izgató. Ahogy anyu ott pihegett egy szál vékony hálóingben mellettem, néha akaratlanul is kitakarózott, felsejlett a szép alakja, a haja sokszor párnámon volt. Éreztem a bőre illatát, néha éjjel hozzám ért, betakart. Sokszor volt, hogy csak úgy tettem, mintha aludnék, de nem tudtam, mert a félhomályban minden olyan bujának tűnt. Tomboltak a hormonjaim, fantáziáltam az anyumról és nagyon kívántam a szexet vele, pedig tudtam, hogy ezt nem lenne szabad. Egyszer egy hajszálon múlt, hogy nem kezdtem el csókolni a testét” – meséli Tibor, most 32 éves pincér.

A fiúk fiatal kamaszkorában egy tesztoszteronfröccs következményeként jutnak el oda, hogy megélik az első éjszakai magömlést, ami spontán módon jelentkezik. Ez azt jelenti, hogy éretté, tehát alkalmassá válik a fiú a szexuális életre. Ez a fiúknál változó életkorban következik be. Általában ebben a korban eljutnak oda a kamaszok, hogy felfedezik a maszturbálás örömét.

Nagyon érzékeny korszak ez a fiúknál, hiszen ekkor tapasztalják meg először a szexuális örömöket. Minden inger intenzíven hat rájuk, az illatok, a képek, a test látványa. Ezek beégnek a fantáziájukba és olyan módon fixálódhatnak, hogy a felnőttkori szexuális élet során is megjelennek és sok esetben zavart okoznak. Csakhogy ha a szexuális inger párosul az édesanyához fűződő más minőségű kapcsolattal, akkor egy ambivalens érzés uralkodik el a fiatal fiúban. Hiszen pontosan tudja, hogy az édesanyját megkívánnia nem lenne szabad!

Tibor esetében az édesanya akaratlanul is olyan szexuális hatásoknak tette ki gyermekét, amire fia nem volt felkészülve.

“Anyu már egészen kicsi korom óta odavolt értem. Mindig becézgetett. ‘Édes kicsi fehér hercegecskéjének’ hívott, és minden este ölben vitt be az ágyamba, és mindig kettesben maradtunk. Ilyenkor játékosan hancúroztunk, hemperegtünk. Mindig is éreztem, hogy büszke rám, mert szép srácnak tart. Nem lett volna ezzel semmi baj, de nagyobb koromban már zavart, amikor mondta, hogy ha ő fiatal lány lenne, belém tudna szeretni.

Nem úgy közeledett hozzám, mint anya a gyermekéhez, hanem ahogyan egy nő a férfihez. Az esti szertartásaink úgy módosultak, hogy már nem ölben vitt be, hanem együtt bementünk a szobámban és befeküdtünk az ágyamba, beszélgettünk. Állandóan arról mesélt, hogy milyen jó srác vagyok, cirógatta az arcom, a hajam. Állandóan merevedésem volt. Anyám nem volt túl szexi nő, de fiatalos volt. De nem ez volt a lényeg, hanem az érzéki érintés.

Az egész helyzetben volt valami, ami fogva tartott engem. Szerettem ezeket az esti fél órákat, bár tudtam, hogy ez így nem egy hagyományos anya-fiú kapcsolat. Leginkább valami titkos, cinkos, erotikus érzésem volt ezzel kapcsolatban. Sokszor eljátszottam a gondolattal, hogy anyámmal vesztem el a szüzességemet. Csak felnőttként jöttem rá arra – amikor minden szexuális helyzetben azt érzem, hogy bizonytalan és tehetetlen vagyok –, hogy anyám a saját érzelmi és intimitásbeli szükségleteit elégítette ki –amit a párjával nem lehetett –, és közben jól kicseszett velem” – meséli Kálmán 32 éves jogász.

Kálmánt édesanyja olyan érzések megélésére használta, ami csakis az ő szükséglete volt, és kamasz fiát ezzel egy olyan helyzetbe hozta, amiben a fiúnak az éledező férfiasságával kellett csatát vívnia. Szépen kirajzolódik Kálmán történetéből az, hogy a kettejük kapcsolata a fiú felnövekedése, érése során hogyan vált szexuális töltetűvé. Mindez az anya irányításával –egy kontrollvesztéssel –, hiszen az anya nem tudta uralni a benne feltörő intimitásigényt. Bár feltehetőleg az anyában nem tudatosult az, amit tesz, ezzel együtt őt terheli a felelősség a szexualitással felturbózott anya-gyermek kapcsolat miatt.

Vannak olyan nők – anyák is egyben, akik nincsenek kibékülve a testükkel, nincs elég önbizalmuk, folyamatosan keresik a szexuális visszajelzéseket. Ha még az anya-fiú kapcsolatban is szexi nőként kezd el viselkedni az anyuka – feltűnően hangsúlyozva a szexuális jegyeket –, akkor óhatatlan, hogy a kamasz fiára zúduló szexuális ingerözön összezavarja, ezzel együtt meghatározza fia későbbi szexualitását.

Fantáziál az anyjával való szexuális kapcsolatról, majd ha a fantáziák összekapcsolódnak a maszturbálással és a kielégüléssel, akkor ez a női minta, mint szexuális inger rögzül, és a későbbiek folyamán is meghatározóvá válik. Így történt ez Misi esetében is, aki 33 éves, fazekas mester.

“Nem is tudom, hol kezdjem. Anyám fiatalon szült, és mióta az eszemet tudom, irtó jó nő. Ezt ő soha nem hitte el magáról, és mivel elvált apámtól, a második férje meg egy gazdag vállalkozó, elég hamar elkezdte magát plasztikáztatni. Először a száját, majd kihúzatta az arcát, ahogy teltek az évek a melleit is egyre nagyobbakra cserélte. Folyamatos műtétek alá veti magát, és nem látszik rajta az öregedés. Úgy viselkedik, és úgy is öltözik, mint egy pornósztár, aki hatalmas műszempillákat visel, és vastag vörös szája van, meg hosszú vörös körmei. Borzasztóan szégyellem, hogy a fia vagyok.

Kamaszkoromban úgy éreztem, egy pornósztárral lakom együtt.

Állandóan kívántam szexuálisan az anyámat, miközben undorodtam is tőle. Hiszen nem tudtam ezzel az értékrendszerrel azonosulni, de mégis vonzott ebben valami. Anyám meztelenül járt kelt a lakásban, sokszor adott érzéki puszit nekem.

Az lett az eredménye, hogy állandóan pornófilmeket néztem, ahol hozzá hasonló, vele azonos alkatú, mellméretű és hajú nőkre kerestem rá, és önkielégítést végeztem. Tulajdonképpen az anyámmal való szexet helyettesítettem ezekkel a nőkkel. Hatalmas bűntudat gyötört, de csakis erre tudtam felizgulni.

 Amikor megjelenek vele az utcán, akkor hányingert érzek, miközben meg büszke is vagyok, mert mindenki azt hiszi, hogy az anyám a nőm. Ez büszkeséggel tölt el, miközben hányok a kihúzott arcától és azt érzem, ez nem az én értékrendem.

Most ott tartok, hogy bármennyire tetszenek a természetes lányok és hozzájuk vonzódom, szexuálisan csakis a pornósztár típusú nők tudnak felizgatni. Dühös vagyok anyámra, mert elcseszte az életemet. Meg a magáét is, hiszen szemmel láthatóan nem tudja elfogadni azt, hogy öregszik. Benne vagyok egy helyzetben, amit ő teremtett, és nem tudok kijutni belőle” – gyötrődik Misi.

A mai nők a sok szépítőszernek, a média által sugallt örök fiatalság képnek köszönhetően nehezen birkóznak meg az idő múlásával. Azonban amikor emiatt a bizonytalanság miatt az anya a kamasz fiát használja női önbizalmának megerősítésére, akkor nagy hibát követ el.

Az anya-gyermek kapcsolat helyett a kamasz gyermekünket szexuális partnerként kezeljük, ami miatt a fiúgyermek szexuális fejlődésében elakadás következik be. Ennek eredménye, hogy a felnőttkori szexuális életében zavar keletkezik, ami gyakorlatilag meghiúsíthatja azt, hogy egészségesen tudjon viszonyulni a saját szexualitásához. A felelősség ez esetben miénk, felnőtteké. Akaratlanul is egy olyan szexuális problémákkal teli puttonyt adunk gyermekünknek, aminek súlyát egész életében viseli majd.

A cikk szerzője Bibók Bea pszichológus, szexuálpszichológus, pár- és szexuálterapeuta. A Babes – Bolyai Tudományegyetem pszichológia szakán végzett, mint pszichológus. A Magyar Családterápiás Egyesület család- és párterápiás képzését követően a Semmelweis Orvostudományi Tudományegyetem posztgraduális képzésén tanult szexuálterápiát. Tagja a Magyar Családterápiás Egyesületnek és a Szexológiai Tudományos társaságnak, valamint a Magyar Szimbólumterápiás Egyesületnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top