Egészség

3 ok, amiért a császárral szülő nők igazi hősök

Ezt mindenkinek el kell olvasnia, aki szerint a nők, akik császármetszéssel hozták világra gyermeküket, a “könnyebb utat" választották.

Bár ma már szerencsére egyre kevesebben vélekednek így, sajnos sokak fejében él még a kép arról a bizonyos “igazi” szülésről, ami minden esetben természetes, vaginális úton zajlik. Akik hisznek ebben, azok hisznek abban is, hogy a császármetszés a “könnyeb út”, a megúszás: leginkább azért, mert szerintük a műtéti beavatkozásnak köszönhetően az anyáknak nem kell megerőltetniük magukat.

Nos, azoknak, akik így gondolják, összegyűjtöttünk három érvet amellett, hogy a császárral szülő nők valójában igazi hősök. Pontosan annyira, mint azok a nők, akik elképesztő fájdalmak mellett a vaginájukon keresztül préselték ki gyermeküket. Íme:

1. A császár egy műtét, ahova apáknak tilos a bemenet

Miközben természetes szülés esetén ma már szinte természetes, hogy a leendő apuka is jelen lehet, hogy ezzel is segítse vajúdó feleségét, a császármetszés alatt ez egyáltalán nem magától értetődő. Persze, vannak kivételes esetek, amikor a műtőbe az apát is beengedik, de ez nem a többség: leginkább azért, mert a császármetszés egy műtét, ahol a hozzátartozóknak semmi keresnivalója.

2. A császárral szülő nők nem tudják azonnal, sikeres volt-e az operáció

Mivel a császármetszésre az esetek egy jelentős részében komplikációk, vagy orvosi vészhelyzet miatt van szükség, a beavatkozáshoz ráadásul még el is altatják őket, a kismamák nem tudják azonnal, sikeres volt-e az operáció. Ugyanebből az okból, hiába szeretnék, a császáros anyák egy része nem veheti azonnal kézbe gyermekét.

3 ok, amiért a császárral szülő nők igazi hősök

3. Vágások, sebek, hegek

Mivel ez egy nagyon is komoly, hasi műtét, a császármetszésnek jóval a szülés után is nyoma lesz. Gondolj csak bele: ahhoz, hogy világra segítsék a babát, az orvosoknak át kell vágniuk a has- és méhfalat. Egy ilyen beavatkozás után hónapokig tart a lábadozás, sok kismama még napokkal a beavatkozás után is csak óriás fájdalmak révén tud lábra állni vagy járni. Hogy arról a hatalmas hegről már ne is beszéljünk, ami a műtét után egy életen át elkíséri az anyukát.

Olvass még többet a császármetszésről az NLCafé oldalán: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top