nlc.hu
Egészség
Itt az orvosi magyarázat arra, miért nem tűnik fel valakinek, hogy terhes

Itt az orvosi magyarázat arra, miért nem tűnik fel valakinek, hogy terhes

Tűnjön akármilyen hihetetlennek, az utóbbi években egyre többször esik meg, hogy egy kismama csak a szülés pillanatában tudja meg, hogy várandós. A Yale Egyetem professzora elmondta, miért fordulhat ez elő.

A múlt héten ismét megtörtént, ezúttal egy 25 éves brit nővel, aki azt hitte, egyre erősödő hasfájását gyomorrontás okozza. Csakhogy alig néhány perccel azután, hogy ráült a vécére, hogy – ahogy hitte – elvégezze a dolgát, a fiatal nő egészséges kislánynak adott életet. És még csak nem is ő volt az első idén. Januárban egy Massachusettsben élő nő járt közel hasonlóan: hátfájással ment kórházba, aztán egy egészséges kisbabával távozott.

Az ilyen és ehhez hasonló történetekből minden évben szép számmal akad, és ezek minden alkalommal nagy port kavarnak a netezők, de főleg a kommentelők között. A többség nem érti ugyanis, hogy fordulhat elő az, hogy egy tudatos nő hónapokon át nem veszi észre azokat a nagyon is feltűnő változásokat, amikkel egy terhesség jár.

Nekik a neves Yale Egyetem professzora, dr. Mary Jane Minkin szolgált némi magyarázattal. A szakember elnéző azokkal a nőkkel, akikkel ilyesmi fordul elő, szerinte ugyanis vannak körülmények, amikor még a legavatottabb szem is elsiklik a mások szerint ordító tünetek felett.

Itt az orvosi magyarázat arra, miért nem tűnik fel valakinek, hogy terhes

1. Ilyen körülmény például, ha az anya amúgy is túlsúlyos:

“Főleg extrém túlsúlyos nők esetében fordul elő, hogy nem vagy csak később veszik észre a terhesség fizikai tüneteit. Az esetükben az is gyakoribb, hogy testet borító zsírpárnák miatt nem érzik gyermekük mozgásait sem.”

2. Vagy ha a menstruációja mindig is rendszertelen volt.

3. Arról már nem is beszélve, hogy még a legmodernebb terhességi tesztek sem 100%-ig megbízhatók

4. És azt is sokan elfelejtik, hogy a babák nem feltétlenül örökmozgók

“A várandósság második harmadától teljesen normálissá válik, hogy a baba mozog az anyaméhben, de ez nem törvényszerű. Elképzelhető olyan terhesség, ahol a baba rúgásait nem érzi az édesanya, mert a méhlepény pontosan a baba előtt helyezkedik el.”

5. És akkor azokról a nőkről még nem is beszéltünk, akinek a gyomra érzékeny, és túlságosan is aktív a bélmozgása

Minkin azt mondja, sok ilyen betege volt már: “ők azért nem vették észre a várandósságuk első jeleit, mert amúgy is rendszeresen keltek émelygő, rossz gyomorral, hányingerrel. A növekvő hasukat pedig betudták egyszerű puffadásnak, amit a rossz emésztés okozott.”

 

Olvass még többet a terhesség jeleiről az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top