
Bábeli zűrzavar
A diétaforradalmár azt hangsúlyozza, hogy nem kell elfogadnunk, hogy a világ egyre elhízottabb lesz, ugyanakkor szervezetünket nem tudjuk becsapni. Meg kell találnunk azt a harmóniát testünk és a táplálékaink között, amit az ember egyszer már ismert.
“Ez a kapcsolat benne van a génjeinkben, bármikor előhívható. A helyzet most olyan, mint a bábeli zűrzavar: az étel, amit lenyelünk, olyan »nyelvet beszél«, amit szervezetünk nem ért” – magyarázza az orvos a “nutrigenetikát”, vagyis genetikán alapuló személyes étrendet népszerűsítő elmélet lényegét. Ha mindezt lefordítjuk a gyakorlatra, egészen érthető és könnyen követhető tanácsokat kapunk.
Varázsigék helyett szemléletváltás
Eközben pedig megállás nélkül záporoznak ránk az élelmiszerreklámok. Vásároljunk cukormentes édességeket, italokat! (Hogy tele vannak édesítővel? Nem számít.) Fogyasszunk zsírszegény élelmiszereket! (Arról már nem esik szó, hogy mennyi cukor van bennük.) “Csak kapkodhatjuk a fejünket az egymásnak ellentmondó információk áradatában. És hízunk tovább” – sorolja a problémákat Ongaro, aki szerint túlsúlyunkat leadni viszont szó szerint létfontosságú. Nem csupán azért, hogy karcsúbbak és vonzóbbak legyünk, hanem mindenekelőtt egészségesebbek.
Mi számít túlsúlynak?
A tíz-tizenöt kiló pluszt, nőknél a 88, férfiaknál a 102 centiméteres hastérfogatot tartják az orvosok kritikus határnak, de Ongaro szerint ez már az a szint, amikor betegségek kialakulásával számolhatunk, amit nem szabad megvárni. A hasi elhízás a veszélyesebb, a comb, fenék terebélyesedése inkább esztétikailag zavaró. Fáradékonyság, izomgörcsök, aknés bőr: ezek mind-mind jelzik: hiába a túlsúly, szervezetünk valójában “éhezik” – a tápanyagok tekintetében.
“Megszakadt az anyagcserénk és környezetünk közötti eredetileg oly természetes kapcsolat. A magunkhoz vett kalóriák átlagosan 72 százaléka olyan élelmiszerekkel kerül a szervezetünkbe, amelyek egy évszázaddal ezelőtt nem is léteztek” – vallja Ongaro, aki szerint valamennyi diéta “csőlátású”: egyedül a kalóriákat méricskélik, s nem veszik figyelembe, hogy az étel nemcsak energiát, hanem – a fiziológiai folyamatok szabályozása szempontjából kulcsfontosságú – információt is szolgáltat szervezetünknek. Ezért például nem mindegy, hogy ugyanazt a kalóriamennyiséget szénhidrátok vagy zöldségek formájában vesszük magunkhoz. “Nem az a lényeg, mennyit eszünk, hanem az, hogy mit. Az étel nem ellenségünk, hanem értékes szövetségesünk. Amit eszünk, az minden gyógyszernél és életbiztosításnál többet ér – csak helyesen kell megválasztanunk.”
Az első lépések – így fuss neki! • Tudatosítsuk, hogy lassan fogyunk: heti egy kiló az optimális cél. Az irreális cél frusztrációt okoz, elkeserít, és ez azonnal teret ad a vigasztaló táplálkozásnak. |
Mit együnk, és mit ne? • 50 százalék zöldség, 25 százalék sovány húsfehérje, 25 százalék szénhidrát, elsősorban teljes kiőrlésű gabonákból: ezek a helyes arányok Ongaro szerint. Köretnek a bulgurt, kölest, árpát, kuszkuszt ajánlja. |