Egészség

Fájdalmas szex, hüvelyszárazság? Nem kell beletörődni! (x)

Egy párkapcsolatban természetes a rendszeres és kiegyensúlyozott szexuális élet. Mégis, adódhat olyan helyzet, hogy a pár ugyan vágyik az együttlétre, egy hívatlan "vendég" azonban közéjük áll: ez pedig a hüvelyszárazság.

De miért válik sivataggá a szerelem völgye?!

A hüvely nem megfelelő nedvesedése nehézkessé, és akár mindkét fél számára fájdalmassá teheti az aktust, sőt az is megtörténhet, hogy már magát a behatolást is ellehetetleníti. A probléma bármely életkorban jelentkezhet, például ha hormonális változás történik a női szervezetben: így változókorban vagy terhesség, szoptatás idején, és akár hormonális fogamzásgátló szedése mellett is előfordulhat. Egyik-másik betegség kísérő tüneteként ugyancsak megjelenhet a hüvelyszárazság, vagy okozhatja a túl sok stressz is.

Fájdalmas szex, hüvelyszárazság? Nem kell beletörődni!

További “fájdalmas” következmények

Vannak nők, akik képesek csakis önmagukat okolni, amiért nem nedvesednek eléggé, egyesek pedig máris nem érzik magukat igazi nőnek. Megrémülnek, hogy a hüvelyi szárazság miatt nem lesznek többé teljes értékű társak a párjuk szemében. A fájdalomérzésre adott gyakori – és valahol érthető – reakcióként ugyanakkor kerülni kezdik a szexet, elutasítják a másik közeledését. Félnek az együttlétektől, miközben a lelkük mélyén lelkiismeret-furdalás gyötri őket, és valójában rettegnek attól, hogy a szeretett férfi esetleg máshol keresi majd a testi boldogságot. Mindezt tetézi a kielégületlenség érzése is, ami nyugtalanságot, ingerlékenységet generál mindkét félnél. Ha egy kapcsolatban nem jó, vagy nem elegendő a szex, az a partnerek hangulatán szinte azonnal meglátszik: idegessé, türelmetlenné válnak egymással szemben, megszaporodnak a viták, nézeteltérések, egyre többször törhet ki kettejük közt veszekedés.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Gyengéd segítség a természet erejével

Éppen ezért, ha a hüvelyszárazság jelentkezik, ne törődjünk bele! A probléma természetesen nem lebecsülendő, ahhoz azonban nagyon is banális, hogy emiatt elhidegüljünk a partnerünktől, vagy ne adj’ isten rámenjen az egész párkapcsolatunk! Hüvelyszárazság esetén segítségünkre lehet a Cikatridina hüvelykúp, melynek természetes összetevői – a hialuronsav és a gyógynövénykivonatok – erősítik a szövetek szerkezetét, javítják azok tónusát, tápanyagellátását és rugalmasságát, és képesek újra nedvességgel feltölteni a hüvelyt bélelő hámszövetet. 

Hormonok nélkül is lehetséges

A hüvelyszárazság hátterében a legtöbb esetben hormonális változás húzódik meg, és leginkább az ösztrogén nevű petefészekhormon hiánya a felelős a kialakulásáért. Mégsem feltétlenül a hormonterápia az ideális megoldás ezekben az esetekben, hiszen például aki várandós vagy szoptatós kismama, annak kerülnie kell a hormonkészítményeket, beleértve a hormontartalmú hüvelykúpokat, hüvelytablettákat is. Akiknek a családjában előfordult emlődaganat vagy trombózis, azoknak is tanácsosabb kerülniük a mesterséges hormonbevitelt, hiszen az növelheti ezen betegségek kialakulásának a kockázatát. A Cikatridina hüvelykúp hormonmentes készítmény a hüvelyszárazság kiegészítő kezelésére, ugyanakkor a terhes és szoptatós anyukák mindenképpen egyeztessenek kezelőorvosukkal, mielőtt elkezdenék használni.

Ápoló hidratálás, rendszeres kezelés

Aki hüvelyszárazsággal küszködik, annak tanácsos rendszeresen gondoskodnia a belső hidratálásról. Ahogyan a száraz bőrt is nap, mint nap krémezzük, ugyanúgy nem szabad elhanyagolnunk ennek a sokkal érzékenyebb területnek az ápolását sem. A Cikatridina hüvelykúpot kezdetben naponta egyszer alkalmazzuk, a tünetek enyhülésétől függő ideig, majd a bevezető kúrát követően heti egy-két kúp elegendő lehet a hidratált állapot fenntartásához.

Törődjünk magunkkal – és ne csak a szex miatt!

Sajnos a hüvelyszárazság nem csak szex közben okozhat gondokat. Az állandó feszülő érzés, ami a nedvesség hiánya miatt alakul ki a hüvelyben, a mindennapokat is megkeserítheti. Azaz a testi vágyakon túl az általános komfortérzet iránti igényünk is azt diktálja, hogy nézzünk szembe a hüvelyszárazság problémájával, és tegyünk meg mindent annak enyhítéséért!

További információk!

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top