Minden főétkezésre válogattam három variációt, hogy mindenki megtalálja a saját ízvilágát. Mindegyik pont annyi idő alatt elkészül, amíg mondjuk megnézünk egy vicces, macskás videót az interneten, vagy végiggörgetjük a facebookos ismerősök aznapi posztjait. Mindkét tevékenységnél sokkal fontosabb az, hogy egészséges ételeket együnk.
1. Zabkása, ami majdnem barackos pite
Teljesen olyan íze van, mint egy jó barackos pitének, de sem kalóriában, sem pedig elkészítési idejében nem hasonlít sütis társára. Amíg a zabpehely megszívja magát, addig pont felkockázzuk a barackot (télen inkább almát), elmorzsoljuk a diót, és előtúrjuk a szekrényből a fahéjat. Tíz percünk erre még a legrohanósabb reggeleken is van.
Egy lábosban forralj fel 3,5 bögre vizet egy kis sóval, forrás után pedig tegyél bele 2,5 bögre apró szemű zabpelyhet, ízesítsd 2 és 1/4 teáskanál fahéjjal és egy csipet őrölt szerecsendióval. Főzd 4 percig, majd adj hozzá 3-4 evőkanál nádcukrot és 2 nagy őszibarackot (vagy almát) felkockázva, ezután még 1 percig hagyd főni. A tűzről levéve keverj hozzá 1/4 bögre apróra vágott diót. Ha kicsit szottyosabban szereted a zabkását, akkor használj hozzá 4 bögrényi vizet, vagy ha inkább tejberizses ízre vágynál, akkor a fele vizet helyettesítsd mandulatejjel.
2. Fokhagymás-sajtos puliszka lágy tojással
A kukoricadarából készült puliszka nem biztos, hogy megszokott étel a konyhádban, de itt az ideje megbarátkozni vele, ha az egészséges étrend felé kacsintgatsz. Rengeteg módon elkészíthető, sósan, édesen, tejesen, juhtúróval, szalonnával, rakottan, sonkával és az itt következő esetben tojással, fokhagymásan.
Forralj fel 2 bögre vizet, önts bele 1/2 bögre kukoricadarát, és adj hozzá egy gerezd apróra vágott fokhagymát, majd vedd alacsony fokozatra a tűzhelyet. Fedő alatt főzd 5-7 percig, gyakran kevergetve. Húzd félre a lábost és adj hozzá 1/4 bögre sajtot (cheddar sajtot ír a recept, de a juhtúró is isteni hozzá), 1 teáskanál sót és borsot ízlés szerint, illetve mehet bele egy evőkanál snidling is. A puliszkád ezennel kész, már csak addig kell várnod vele, amíg a tükörtojást villámgyorsan elkészíted, és már ülhetsz is az asztalhoz.
3. Tízperces áfonyás palacsinta
Szó sincs igazi palacsintáról, csak egy egészséges barátjáról banános-kókuszos kivitelben. Friss áfonya helyett nyugodtan használj aszaltat, és a kókusz húsa helyett beáztatott kókuszreszeléket, ha épp nem jutsz friss kókuszhoz a piacon.
Villával pépesíts 2 nagy banánt, keverd össze 1/3 bögre apróra vágott kókuszhússal, 1 evőkanál kókuszliszttel, 1 teáskanál fahéjjal, 1/4 teáskanál vaníliakivonattal és 1/3 bögre áfonyával. Forró kókuszolajban evőkanállal mérve süss helyes kis amerikai palacsintákat belőle. Máshogy sül, mint a sima palacsinta, egy oldalát 2-3 percig is kell sütni, aztán fordítani rajta.
4. Fekete babos-kukoricás quesadilla
Bármennyire is hihetetlen, ez a tésztába csomagolt fekete babos ebéd laktató, és tényleg kész van nagyon gyorsan és könnyen.
Egy nagy serpenyőben forrósíts fel 2 teáskanál olívaolajat, fonnyassz meg rajta 1 fej apróra vágott hagymát és 2 gerezd fokhagymát. Majd adj hozzá 1 konzerv fekete babot a leve nélkül, 1,5-2 bögre fagyasztott kukoricát, 1 bögre üveges salsát, 1 evőkanál nádcukrot, csipetnyi borsot. Kevergetve főzd 3-4 percig. Egy másik serpenyőt vajazz ki, és fektess bele egy készen kapható, teljes kiőrlésű lisztből készült tortillalapot. Szórd meg reszelt sajttal, majd a felén oszlass el a babos keverékből egy adagot, és hajtsd rá a másik felét. 2-3 percig süsd az egyik oldalát, majd egy palacsintalapáttal fordítsd meg, és a másik oldalát is pirítsd aranybarnára. Ez az adag babos szósz 8 tortillalaphoz lesz elég.
5. Mediterrán panzanella
A panzanella nem más, mint toszkán kenyérsaláta, és azért szeretjük, mert a többnapos kenyeret is fel lehet használni benne. Erre az ételre maximálisan igaz, hogy nézz körül a hűtőben, és dobj össze valamit 4 perc alatt.
Vágj kockákra pirított, teljes kiőrlésű kenyeret, és keverd össze felkockázott paradicsommal, feta sajttal, magozott olívabogyóval, karikákra vágott kígyóuborkával és szalámival. Löttyints rá egy kevés olívaolajat, csavarj rá egy fél citromot és szórd meg oregánóval.
6. Perzsa fűszeres frittata
A frittata a fellengzős omlett. Annyi a különbség, hogy rengeteg fűszer és hagyma megy bele és sütőben sütjük. A fűszereket nehéz pontosan kimérni, a legjobb, ha frisset használsz, és miután mindet felaprítod, legalább kétbögrényi mennyiség legyen belőle, ettől lesz igazán különleges.
Keverd ezeket össze, olívaolajjal olajozd ki a serpenyőt, nagy lángon süsd 2 percig a tűzhelyen, majd a serpenyőt tedd 200 fokra előmelegített sütőbe 5 percre:
- 6 tojás
- 1/2 tk só
- frissen őrölt bors
- 1/2 tk őrölt kurkuma
- 1/4 tk őrölt kardamom
- 1/4 tk őrölt kömény
- 1 ek teljes kiőrlésű liszt
- 2 bögre friss fűszernövény, apróra vágva ezekből: petrezselyem, koriander, kapor, menta, snidling
- 6-7 apróra vágott mogyoróhagyma
- 1 vékonyra szeletelt póréhagyma
7. Vega pirított rizs
A pirított rizs akkor lesz csak tízperces étel, ha van otthon maradék barna rizs, máskülönben kénytelen leszel még 20 percet rászámolni, amíg külön elkészíted a rizst, és utána térsz rá a fűszerezésre, pirításra.
Egy serpenyőben 2 evőkanál olajon piríts meg 2 gerezd apróra vágott fokhagymát és 2 ujjnyi aprított, friss gyömbért. Üss rá 3 tojást, és keverd el a serpenyőben, kicsit megsütve. Adj hozzá 4 bögre barna rizst, és alaposan keverd el a tojással, magas lángra véve a tűzhelyet. Mehet bele 1 bögre fagyasztott kukorica és 1 bögre borsó, löttyints rá még egy evőkanálnyi olajat. Locsold meg 2-3 evőkanál szójaszósszal, szórd meg friss, aprított petrezselyemmel, bazsalikommal és bébispenóttal. 1-2 perc kevergetés-pirítás, és már kész is.
8. Tojással és avokádóval töltött édesburgonya
Az édesburgonya az a fajta krumpli, amit nyugodtan ehetsz vacsorára is. Érdemes megismerkedni vele, ha eddig nem tetted. Az avokádóval együtt pedig igazi nyerő párost alkot.
Egy nagy édesburgonyát megfőzöl, hosszában bevágást ejtesz rajta, és a belsejét kikaparod úgy, hogy maradjon azért krumpli a héjában bőven. A krumpli kiszedett belsejét összekevered 1 tojással, sóval, borssal és 1 teáskanál korianderrel. Serpenyőben, kis olívaolajon ezt a keveréked megsütöd 1-2 perc alatt. A sült tojásos mixet töltöd a burgonyába, rá jön 1/4 apróra vágott avokádó, 2 evőkanál paradicsomsalsa és 2 evőkanál görög joghurt.
9. Nyers cukkini-“tészta”, vegán pesztóval
Bár a recept speciális eszközt használ a cukkini tésztává varázslásához, megsúgom, hogy tökgyalun is hasonló lesz az eredmény, maximum kevésbé néz majd ki spagettinek.
Két nagy cukkinit legyalulunk kezdésnek, ez lesz a tésztánk. Amikor elkészülünk a kesudiós pesztóval, akkor csak nyakon öntjük vele a cukkinit, és már ehetünk is. A vegán pesztóhoz pedig a következőket aprítjuk, daráljuk, keverjük össze alaposan:
- 2 bögre friss bazsalikom
- 1/4 bögre darált kesudió
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1/4 bögre olívaolaj
- 1/3 teáskanál só
- 1/2 teáskanál bors
- csipetnyi szerecsendió