Egészség

Gyomorszűkítő műtétet végeznek a világ legkövérebb nőjén

A 36 éves nő 11 éves kora óta nem tud felállni a súlya miatt.

Megérkezett a hét végén Indiába a világ legkövérebb nője, hogy a fogyását elősegítendő gyomorszűkítő műtétet végezzenek rajta.

Az egyiptomi Alexandriában él a 36 éves Eman Ahmed Abd al-Ati, aki kereken 500 kilogramm súlyú. Az asszonyt Muffazal Lakdavala indiai sebészprofesszor fogja ingyen megműteni, aki az után ajánlotta fel segítségét, hogy megismerte a nő történetét.

Al-Ati 11 éves korában hízott el nagyon, és azóta nem tud felállni. Később agyvérzést is szenvedett, azóta ágyhoz kötött, édesanyja és testvére gondoskodik róla. 25 éve nem mozdult ki az otthonából.

Az orvosok szerint az asszonyt nagyjából egy hónapig megfigyelés alatt tartják, mielőtt végrehajtják rajta a műtétet. Indiai szakemberek egy csoportja körülbelül három hónapig kezelte Egyiptomban az ágyhoz kötött nőt, hogy felkészítse az Indiába való átszállításra.

Az orvosok hordozható ventillátorral, defibrillátorral, oxigénpalackokkal, gégetükörrel, gyógyszerekkel és egy speciális ággyal szerelték fel az al-Atit szállító repülőgépet.

Az indiai külügyminiszter, Susma Szvaraj tavaly személyesen járt közben a nő vízuma érdekében. Al-Ati vízumát ugyanis India kairói nagykövetsége először elutasította, mivel az asszony nem tudta személyesen beadni kérelmét.

A külügyminisztertől Lakdavala professzor kért segítséget, aki korábban már két indiai miniszteren is végzett gyomorszűkítő műtétet.

Családja szerint al-Ati nagy súllyal, ötkilósan született, és elefántkórral diagnosztizálták. A betegség idült nyirokpangás okozta vizenyő- és kötőszövet-szaporulat, amely az elefántéhoz hasonlóvá változtatja az érintett végtagokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top